iWoman.pl iWoman.pl

przejdź do listy blogów przejdź do serwisu

LogowanieRejestracja

Dietetyczne śniadanie kojarzy nam się najczęściej z płatkami lub musli z dodatkiem mleka lub jogurtu. Ale czy taki posiłek rzeczywiście jest ubogoenergetyczny i zdrowy? Wszystko zależy od tego, jakie płatki wybierzemy z czym je podamy.

Płatki śniadaniowe mają bardzo różny skład i kaloryczność. 100g płatków kukurydzianych czy owsianych to ok. 360 kcal, najmniej kaloryczne są otręby pszenne 185 kcal na 100g, a słodkie kulki i tym podobne płatki mogą mieć nawet ponad 450 kcal na 100g.

Jakie wybrać?

Najkorzystniej jest wybierać płatki jak najmniej przetworzone, produkowane z pełnego ziarna: otręby, płatki owsiane, jęczmienne, zwykłe kukurydziane, musli z pełnego ziarna. Takie płatki są dobrym źródłem błonnika regulującego pracę jelit, składników mineralnych i witamin i nie mają zbędnych dodatków podnoszących ich wartość energetyczną i obniżających walory zdrowotne.

A jakich unikać?


Na pewno unikaj wszelkich płatków dosładzanych, czekoladowych, miodowych – mają mnóstwo kalorii, dużo cukru, a często też wzbogaca się je ulepszaczami smaku – solą i tłuszczem. Nie kupuj również płatków mających w swoim składzie: syrop glukozowo- fruktozowy, mleko w proszku, utwardzone tłuszcze roślinne, konserwanty, emulgatory, sztuczne barwniki i aromaty oraz suszone owoce kandyzowane.

Najlepiej sprawdzać na opakowaniach kaloryczność płatków. Często te z dodatkiem w nazwie fit czy fitness, wcale nie zawierają mniej kalorii od standardowych, a nazwa sugeruje, że nawet częste ich jedzenie nie spowoduje przyrostu kilogramów…

Jak jeść?


Płatki najlepiej jeść z mlekiem (do 2% tłuszczu), jogurtem naturalnym, kefirem lub maślanką. Do płatków możesz dodać np. garść pestek słonecznika, kilka orzechów, suszone owoce lub owoc świeży. Taki posiłek będzie wtedy pełnowartościowy i idealny np. na śniadanie.

Jeżeli jesteś na diecie odchudzającej proponowałabym następujący przepis: 4 łyżki płatków owsianych, łyżka nasion słonecznika, 3 suszone śliwki, pół jabłka i opakowanie jogurtu naturalnego. Płatki owsiane czy jęczmiennie najlepiej przed jedzeniem zalać wrzątkiem i poczekać chwilę lub minutkę zagotować. Wszystkim będącym na diecie polecam również otręby pszenne jako dodatek do dań.


Masz pytanie? Wyślij je do nas - eksperci@iwoman.pl . Najpopularniejsze tematy przekażemy naszym ekspertom.
2010-07-29 09:18
Ogólne dieta, jedzenie, odchudzanie, śniadanie, musli, płatki śniadaniowe, płatki owsiane Komentarze (6)

W ciepłe dni chętnie spotykamy się przy grillu. By zwyczaj ten był nie tylko przyjemny, ale też i zdrowy należy pamiętać o kilku zasadach obowiązujących podczas tego rodzaju biesiadowania.. Na co szczególnie zwrócić uwagę? Na to, co na grilla kładziemy, jak przygotowujemy potrawy i co do dań z rusztu podajemy.

1. Jakie dania z grilla są zdrowe?


Na ruszcie można przygotować niemalże wszystko, a od właściwego doboru produktów zależy głównie kaloryczność i zdrowotność dania. Najczęściej na naszym grillu lądują różnego rodzaju mięsa, zazwyczaj tłusta karkówka, żeberka, kiełbaski i kaszanki, które zagryzamy paroma pajdami chleba i popijamy piwem. Taki posiłek to bomba kaloryczna i nie ma nic wspólnego ze zdrowym jedzeniem. Jeżeli chcesz zjeść zdrowo wrzuć na ruszt filet z piersi kurczaka lub indyka (bez skóry), rybę, warzywa, lub szaszłyki z chudego mięsa i warzyw. 100g kiełbasy ma 2,5 raza więcej kalorii niż ta sama ilość filetu z piersi kurczaka!
Unikaj mięs, które sprzedawane są jako już „przygotowane na grilla”, otoczonych w przyprawach czy w zalewie. Często pod otoczką kryją się nie za świeże kawałki mięs. Niebezpieczne są też azotany i azotyny (saletra), które są powszechnie dodawane przez producentów mięsa i wędlin. Pod wpływem wysokiej temperatury zmieniają się one w niebezpieczne nitrozoaminy. Z podobnych względów na ruszt nie powinnyśmy kłaść różnego rodzaju wędzonych mięs i ryb.

2. Jak przygotowywać grillowe dania?

Po pierwsze pamiętaj by grilla rozpalić odpowiednio wcześnie przed planowanym posiłkiem, by produkty właściwie się upiekły, potrzebują odpowiedniej ilości czasu. Nie przygotowywuj potraw w „pełnym ogniu”. Owszem potrawa będzie szybciej gotowa, ale spalona skórka zawiera w sobie wiele niebezpiecznych dla zdrowia związków i jest ciężkostrawna.
Niewskazane jest grillowanie bezpośrednio na ruszcie, zwłaszcza mięs. Skapujący na żarzące się węgle tłuszcz, będzie się palił wydzielając toksyczne substancje.
Bezpośrednio na „kratce” grilla można kłaść jedynie produkty, które bardzo szybko się upieką np. warzywa, pozostałe należy opiekać na specjalnych, przeznaczonych do grillowania tackach, lub po prostu zawinąć je w folię aluminiową. Przygotowane w ten sposób potrawy będą zdrowsze i o lepszych walorach smakowych, nie za suche.

3. Co do grilla?


Ważne, aby grillowane potrawy zjadać z dużą ilością świeżych warzyw i owoców. Zawarte w nich witaminy unieczynnią wprowadzone do organizmu szkodliwe związki. Bułki i jasne pieczywo lepiej wymienić na razowe, a zamiast piwa podać orzeźwiającą wodę z cytryną lub limonką. Rejestruj ilości zjadanych potraw, wystarczy jedna porcja mięsa, nie musisz od razu próbować wszystkiego co na ruszcie się znajduje. Pamiętaj, że świeże powietrze sprzyja apetytowi.


Masz pytanie? Wyślij je do nas - eksperci@iwoman.pl . Najpopularniejsze tematy przekażemy naszym ekspertom.
2010-07-22 09:09
Ogólne dieta, jedzenie, grill, grillowanie, zdrowe jedzenie Komentarze (0)

Będąc na diecie odchudzającej mamy czasami ochotę na zjedzenie posiłku poza domem, którego nie przygotowałyśmy samodzielnie. Nie znaczy to jednak, że musimy z tej okazji złamać zasady diety i wrzucić w siebie dodatkowe 1000 kcal. Trzeba tylko wybrać odpowiednie miejsce i dokładnie sprecyzować zmówienie.

RESTAURACJE
Są miejscami, w których zazwyczaj możesz zamówić danie odpowiednie dla siebie. Przeglądając menu nie wstydź się spytać kelnera o sposób przygotowania i dokładany skład wybranej potrawy. Czasami nawet sałatka warzywna może okazać się "bombą kaloryczną" ze względu na dodatek dużej ilości kalorycznego majonezu czy tłustego sera. By zaoszczędzić trochę kalorii, po pierwsze zrezygnuj z przystawki; grzanek z masłem czosnkowym, śledzika w śmietanie, poczekaj na danie główne.

ZUPA
Jeżeli masz ochotę na zupę, najlepiej wybierz niezabieloną, np. barszcz czerwony, jarzynową, grzybową, i dodatków takich jak grzanki czy makaron.

DRUGIE DANIE
Wybieraj mięsa i ryby grillowane, gotowane na parze, pieczone, a nie smażone w panierce, najlepiej drób: filet z piesi kurczaka lub indyka bez skóry, chudą wołowinę, polędwicę, schab lub rybę: dorsza, mintaja, solę, sandacza. Jako dodatek do mięsa zamów ryż brązowy lub dziki, kasze gryczaną lub jęczmienną lub makaron razowy, ewentualnie małą porcję gotowanych ziemniaków. Zrezygnuj z frytek i placków. Jeżeli do restauracji wybrałeś się na kolację najlepiej w ogóle zrezygnować z takich dodatków.

WARZYWA
Zawsze warto zamówić porcję warzyw, albo w postaci gotowanej (w wodzie, na parze) lub surówki, ale bez śmietany i majonezu, z małym dodatkiem oliwy, oleju albo jogurtu naturalnego. Unikaj sałatek zawierających w swoim składzie sery żółte, pleśniowe, tłusty ser Feta, awokado, duże ilości orzechów, pestek czy suszonych owoców; produkty te charakteryzują się dużą ilością tłuszczu i są wysokokaloryczne. Jeśli masz wątpliwości co jest w Twojej sałatce - spytaj o to obsługę. Z deseru najlepiej zrezygnuj.

NAPOJE
Wybieraj herbatę - najlepiej zieloną (oczywiście bez cukru), herbatki owocowe, możesz też skusić się na słabą kawę (z dodatkiem mleka, a nie śmietanki) lub soki warzywne (mają znacznie mniej kalorii niż owocowe). Oczywiście znakomitym napojem jest jak zawsze woda niegazowana. Z alkoholu warto zrezygnować, ale jeśli już naprawdę masz ochotę, wybierz alkohol niskoprocentowy np. lampkę wina (najlepiej rozcieńczonego pół na pół z wodą).

RESTAURACJE TYPU FAST-FOOD
To miejsca, które raczej polecałabym omijać. Możesz tu zjeść jedynie sałatki, ale oczywiście bez dodatku sosu! Większość proponowanych tu sosów jest naprawdę bardzo kaloryczna, dlatego opakowanie sałatki możesz wymieszać z kupionym w pobliskim sklepie małym jogurtem naturalnym. Hamburery, cheesburgery, pizze, panierowane skrzydełka kurczaka i inne tego typu kaloryczne i tłuste "przysmaki" stanowczo są zabronione!

DODATKOWE RADY
Wybierając się do restauracji zjedz coś małego w domu - nigdy nie wychodź z uczuciem głodu, by potem nie "rzucić się" na jedzenie. Przed rozpoczęciem posiłku (najlepiej 20-30 minut wcześniej) wypij szklankę wody. Wypełni trochę żołądek i sprawi, że szybciej poczujesz sytość. Jedz powoli dokładnie przeżuwając każdy kęs, na pewno zjesz wtedy mniej.


Masz pytanie? Wyślij je do nas - eksperci@iwoman.pl . Najpopularniejsze tematy przekażemy naszym ekspertom.
2010-07-08 12:00
Ogólne dieta, jedzenie, zdrowie, żywienie, restauracje, jedzenie poza domem Komentarze (2)