iWoman.pl iWoman.pl

przejdź do listy blogów przejdź do serwisu

LogowanieRejestracja

 

Inne niż wszystkie popularne diety odchudzające, ponieważ ich głównym składnikiem są produkty spożywcze zawierające duże ilości tłuszczu. Autorzy nie przyjmują zaleceń o tym, że w dziennym jadłospisie 30% energii powinno pochodzić z tłuszczu, zwiększają tą liczbę nawet do 70%!
 
Zaproponowane w dietach jadłospisy całkowicie odbiegają od ogólnie przyjętych zasad racjonalnego żywienia. Przede wszystkim, jeżeli chodzi o proporcję pomiędzy podstawowymi składnikami odżywczymi – białkami, tłuszczami i węglowodanami. Chociaż w założeniu są to sposoby odżywania mające powodować redukcje kilogramów, oparte są na produktach wysokokalorycznych. Co więc sprawia, że stosując dietę wysokotłuszczową tracimy zbędne kilogramy? Początkowy spadek masy ciała jest skutkiem utraty wody z organizmu. Produkty wysokotłuszczowe są dość sycące i zazwyczaj nie jesteśmy wstanie zjeść ich dużo, szczególnie bez dodatków takich jak np. zabronione w diecie pieczywo. Dlatego zmniejszając porcje powodujemy, że dieta staje się ubogoenergetyczna, a jej stosowanie, przynajmniej w pierwszym okresie, wywołuje spadek masy ciała.
 
Podobno w ciągu miesiąca można zrzucić 5kg, czyli tak jak w przypadku stosowania innych, racjonalnych diet.
 
Stosowanie diet wysokotłuszczowych może niekorzystnie odbić się na naszym zdrowiu. Duża ilość tłuszczu, w tym nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu zwiększa ryzyko miażdżycy. Nadmiar dostarczanego retinolu i żelaza może kumulować się w komórce wątrobowej i ją uszkadzać. To diety ubogobłonnikowe, więc sprzyjające zaparciom.
 
Poza tym brakuje w nich odpowiednich ilości składników takich jak wapń, potas, magnez, witaminy z grupy B, witamina C. Zbyt mała ilość węglowodanów powoduje osłabienie organizmu, mniej wydolną pracę mózgu (organ ten pracuje tylko na glukozie), może przyczyniać się do powstawania nadmiaru związków ketonowych. Związki te zakwaszają organizm i prowadzą, m.in. do nieprawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Dieta wysokotłuszczowa z przewagą produktów mięsnych zwiększa także prawdopodobieństwo wystąpienia nowotworów.
 
Stosowanie diet wysokotłuszczowych jest dość trudne ze względu na wyeliminowanie z jadłospisu produktów skrobiowych, takich jak kasze, ryż, makaron, pieczywo, jak również owoców. Tak duża zmiana powoduje, że często nie jesteśmy w stanie na diecie wytrzymać długo... czego konsekwencją jest oczywiście efekt jo-jo.

 


Masz pytanie? Wyślij je do nas - eksperci@iwoman.pl . Najpopularniejsze tematy przekażemy naszym ekspertom.
2011-06-30 11:40
Ogólne dieta, tłuszcz, Cohena, Atkinsa Komentarze (4)

Podczas urlopu często popełniamy liczne błędy żywieniowe; objadamy się na noc, jemy tłusto, ciężkostrawnie, często w „podejrzanych” barach, pijemy dużo wysokoprocentowych trunków. Efektem tego może być popsuty wypoczynek z kiepskim samopoczuciem, niestrawną czy zatruciem pokarmowym i powrót z dodatkowymi kilogramami. Wystarczy jednak zastosować się podczas wyjazdu do kilku zasad by taki scenariusz nas nie dotyczył.
Wakacyjne potrawy często zawierają mnóstwo cukrów i tłuszczów, które z łatwością odkładają się w naszym organizmie i powodują tym samym wzrost masy ciała. Dodatkowo jest to jedzenie ciężkostrawne, często niepewnej jakości, które obciąża nasz układ pokarmowy, a jedzone w nadmiarze, może powodować bóle brzucha, zgagę, wzdęcia i biegunki. By uniknąć tych przykrych konsekwencji, wystarczy tylko odpowiednio zaplanować wakacyjną dietę i zachować zdrowy rozsądek w ilości spożywanych potraw.
ZDROWO..
O zdrowe odżywianie warto zadbać już podczas podróży. Jeśli czeka nas długa droga do celu warto spakować, do turystycznej lodówki, zdrowe przekąski, takie jak: owoce, warzywa, a także kanapki np. z chudym mięsem lub serem zrobione w domu. Unikniemy dzięki temu jedzenia w drodze fast foodów, często z „niepewnych” budek przy drodze. Nie zapominajmy również zabraniu odpowiedniej ilości płynów, najlepiej wody mineralnej.
Podczas wyjazdu wystarczy pamiętać o podstawowych zasadach zdrowego żywienia; regularności jedzenia posiłków, 4-5 razy dziennie, tak by przyjmowana z pożywienia energia nie kumulowała się na wieczór, a w jadłospisie nie królowały niezdrowe przekąski takie jak, gofry, ciastka, frytki i chipsy. W czasie urlopu najlepiej jeść chude grillowane mięso, ryby, sałatki warzywne, kanapki z razowego pieczywa, owoce i napoje mleczne, pić dużo wody, a od czasu do czasu skusić się na porcję wakacyjnych lodów. Jeżeli zdarzy się sytuacja „procentowego uczczenia” wakacji, wybierajmy alkohole niskoprocentowe; wino lub piwo. Lepiej unikać wysokokalorycznych whisky, koniaków i likierów, słodkich drinków.
Warto zadbać o to by wyjazd był spędzony aktywnie. Urlop to dobry czas na spacery, pływanie, jazdę na rowerze i tańce!
 
…I BEZPIECZNIE
Latem, podczas wyjazdów, najłatwiej o zatrucie pokarmowe, które może zepsuć zaplanowany urlop, a dla najmłodszych bywa niebezpieczne. Warto pamiętać o kilku zasadach, które pozwolą nam uniknąć choroby.
  • Podczas zakupówzawsze sprawdzajmy datę przydatności produktu do spożycia, wprawdzie na sklepowej półce nie powinien znaleźć się produkt przeterminowany, ale czasem zdarza się to, szczególnie w sklepikach w mniejszych miejscowościach, gdzie „obroty” są małe.
  • Podczas kupowania lodów – szczególnie dla dzieci, sprawdzajmy czy nie są roztopione, miękkie i czy ich kształt jest właściwy. Jeśli kształt lodów uległ zmianie w stosunku do zwyczajowego może to oznaczać, że były źle transportowane lub przechowywane, rozpuściły się, a następnie ponownie je zamrożono. Takie lody nie nadają się już do spożycia, mogą się w nich rozwijać bakterie z rodzaju Salmonella.
  • Unikajmy jedzenia w małych ulicznych barach, stoiskach czy budkach.
  • Nie jedzmy potraw, które zawierają surowe jaja lub mięso (np. tatar, kogel - mogel), którymi łatwo się zatruć.
  • Na  deser, unikajmy ciast z kremami, wybierajmy raczej ciasto drożdżowe, biszkopt.
Podczas wyjazdów za granicę
  • W ciepłych krajach mikroflora znacząco różni się od występującej u nas. Osoby z bardziej wrażliwym układem pokarmowym przed wyjazdem i w trakcie powinny przyjmować probiotyki, by wzmocnić florę bakteryjną jelit.
  • W czasie wyjazdów należy unikać picia wody z kranu, pić tylko wodę butelkową mineralną.
  • Pamiętajmy o tym, że małe dzieci mogą zareagować bólem brzucha lub biegunką na zmianę wody, zatem do przygotowania posiłków dla malucha najlepiej wykorzystać wodę butelkową.
  • Lepiej nie spożywać surowych i niedogotowanych potraw, a surowe warzywa i owoce myć przegotowaną wodą, obierać ze skórki.
·         Należy unikać jedzenia na ulicy, na przykład: hot dogów, hamburgerów, kebabów, lodów, ciastek oraz picia świeżo wyciśniętych soków.
Przed każdym posiłkiem trzeba umyć ręce.


Masz pytanie? Wyślij je do nas - eksperci@iwoman.pl . Najpopularniejsze tematy przekażemy naszym ekspertom.
2011-06-23 12:02
Ogólne dieta, lato, wakacje, wyjazd Komentarze (2)

Już od dziecka słyszymy, że codziennie trzeba pić mleko i jeść produkty mleczne. Zalecenie to jednak rodzi wiele pytań. Picie mleka jest w ostatnich czasach tematem dość kontrowersyjnym.. Czy więc dobrze jest spożywać je na co dzień? I jakie produkty mleczne spośród coraz większego asortymentu sklepowego wybrać?
 

Mleko i produkty mleczne to przede wszystkim podstawowe źródło wapnia, które jest najlepiej przyswajane przez organizm (wapń z produktów mlecznych jest przyswajalny w 30%, zaś znajdujący się w produktach roślinnych tylko w 10-13%).
 

Mleko. Nie ma żadnych dowodów naukowych, by było szkodliwe dla zdrowia. Jego picie jest zalecane przez polską Radę Promocji Zdrowego Żywienia i Światową Organizację Zdrowia. Powinni więc spożywać je wszyscy, poza osobami z alergią na białka mleka i nietolerancją laktozy.
Mleko jest silny alergenem, ale głównie dla dzieci. Zazwyczaj uczulenie na mleko po okresie dziecięcym przemija i nie ogranicza możliwości jego spożywania w życiu dorosłym.
 

Ok. 15% naszego społeczeństwa ma, w różnym stopniu rozwiniętą, nietolerancję, zawartej w mleku, laktozy. Powodowana jest ona niedoborem enzymu trawiącego ten cukier w jelicie cienkim. Niestrawiona laktoza przedostaje się do jelita grubego, gdzie fermentuje pod wpływem obecnej tam flory bakteryjnej, wywołując biegunki i wzdęcia. Osoby z nietolerancją laktozy, powinny ograniczyć lub wykluczyć picie mleka, zazwyczaj zaś dobrze tolerują jogurty i kefiry, gdzie laktoza jest już trochę „rozłożona”. Bez obaw natomiast mogą spożywać żółty ser.
 

Wszystko jedno czy wybierzemy mleko pasteryzowane czy UHT – zawiera taką samą ilość wapnia. Poprzez obróbkę UHT traci ono jedynie specyficzny smak, a poza tym niewielką ilość witamin z grupy B, kwasu foliowego i witaminy C, czyli składników, których mleko i tak nie jest głównym źródłem.
 

Zawartość wapnia w mleku, bez względu na procentową ilość w nim tłuszczu, jest zawsze taka sama i wynosi ok. 120 mg na 100g produktu. Pijąc więc mleko chude dostarczamy taką samą ilość wapnia, jak w przypadku mleka pełnotłustego. Faktem natomiast jest, że odtłuszczone mleko nie zawiera witaminy D, która jest niezbędna do wchłaniania wapnia. Najlepiej wybierać tzw. „ złoty środek”, tzn. pić mleko z 1-2 % zawartością tłuszczu, które nie dostarcza go w nadmiarze.
 

Sery. Najbogatsze w wapń wśród produktów mlecznych są sery podpuszczkowe dojrzewające (tzw. sery żółte), zawierają 6 - 10 razy więcej tego pierwiastka niż sery twarogowe (wynika to z procesów technologicznych - w czasie produkcji serów podpuszczkowych wapń wiąże się z kazeiną i pozostaje w skrzepie).
 

Jednak ze względu na ich dużą kaloryczność i wysoką zawartość tłuszczu nie powinny być spożywane bez ograniczeń. Ponadto, wysoka zawartość sodu, fosforanów i białka może niwelować działanie wapnia zawartego z żółtych serach. Najlepiej spożywać sery twarogowe i żółte wymiennie, nie przekraczając ilości 2 plasterków jednorazowo tych drugich.
 

Jogurty. Najlepiej kierować się zasadą; im krótsza lista składników na opakowaniu tym produkt zdrowszy. Jogurty owocowe mają zazwyczaj więcej cukru niż owoców, a zawarty w nim wsad owocowy nie ma nic wspólnego ze świeżą truskawką czy brzoskwinią. Dodatkowo w składzie znajdziemy niepotrzebne barwniki i aromaty. Szczególną uwagę należy zwrócić na jogurty i desery mleczne przeznaczone dla dzieci. Nie są wskazane te z dodatkami słodkich drażetek czy lukrowanych chrupek z cukrem i obecnością niepolecanych w diecie dzieci substancji dodatkowych. Najlepiej spożywać jogurty (i inne napoje mleczne) naturalne, a by urozmaicić ich smak samemu dodawać świeże lub suszone owoce czy łyżeczkę dżemu.

 


Masz pytanie? Wyślij je do nas - eksperci@iwoman.pl . Najpopularniejsze tematy przekażemy naszym ekspertom.
2011-06-16 09:28
Ogólne mleko, ser, nabiał, jogurt Komentarze (0)

 

Już w latach trzydziestych ludzie wierzyli w odchudzające działanie grejpfrutów. Obecnie w internecie możemy znaleźć różne odmiany diety grejpfrutowej, zazwyczaj jednak chodzi o to by każdy posiłek jedzony w ciągu dnia połączony był z porcją tego owocu. Czy jest to rzeczywiście skuteczna kuracja odchudzająca?
 
Grejpfruty to owoce niskoenergetyczne, 100g dostarcza 36 kcal, mała sztuka to ok. 100 kcal. Są źródłem witamin z grupy B i witaminy E. Zawarte w nim likopen i karotenoidy zapobiegają nowotworom. Kwas galakturonowy, wchodzący w skład rozpuszczalnych włókien miąższu grejpfrutów, wpływa korzystnie na istniejące zmiany miażdżycowe. Codzienne spożywanie grejpfruta zmniejsza stężenie cholesterolu we krwi. Grejpfruty dobrze działają na przemianę materii, naryngina, nadająca owocowi gorzki smak, lekko przeczyszcza. Grejpfruty są więc polecane w diecie odchudzającej, nie ma jednak potwierdzenia naukowego na to, że enzymy w nich zawarte mają magiczne zdolności spalania tkanki tłuszczowej…
 
Dieta zwana grejpfrutową to program szybkiego odchudzania. W ciągu dnia jemy 3 posiłki, pod warunkiem, że w każdym z nich znajdzie się grejpfrut lub wyciśnięty z niego sok i jedną przekąskę.
W czasie stosowania diety zakazane są węglowodany złożone i podjadanie między posiłkami. Jadłospis, poza grejpfrutami, bazuje na jajkach, rybach, mięsie, warzywach, chudym mleku, soku pomidorowym oraz kawie i herbacie. Każdy z posiłków musi zawierać połówkę grejpfruta lub pół szklanki soku z tego owocu bez cukru. Niektóre, mniej rygorystyczne, odmiany diety mają też w jadłospisie inne owoce i produkty zbożowe pełnoziarniste.
Dieta ma trwać 12 dni, podczas których można zrzucić min. 4,5 kilograma. Dzienny jadłospis dostarcza średnio 800-1000 kcal.
 
Plusy i minusy diety grejpfrutowej.
Bardzo niska kaloryczność jadłospisów diety grejpfrutowej wpływa na szybką redukcję masy ciała. Jednak zbyt mała ilość przyjmowanych kalorii, powoduje, że organizm przestawia się na bardzo oszczędne wydatkowanie energii, co prowadzi do spowolnienia metabolizmu. U większości osób po zakończeniu diety pojawia się efekt jo-jo, utracone kilogramy wracają, czasami nawet z nadwyżką. Można więc powiedzieć, że efekt diety nie jest długotrwały.
Dodatkowo dieta grejpfrutowa może mieć negatywny wpływ na ogólny stan organizmu, powodować zmęczenie, zawroty głowy, zaparcia i narażać organizm na niedobory licznych składników odżywczych.
Za mała zawartość węglowodanów w diecie (ok. 50g, a w zdrowej diecie nie powinno ich być mniej niż 100g na dobę) powoduje, że w trakcie stosowania diety czujemy się osłabieni, a po jej zakończeniu rzucamy się na słodycze. Niepełnowartościowy sposób odżywiania, grozi niedoborami ważnych składników odżywczych (m.in. magnezu, wapnia, witaminy B1, niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych). Podczas stosowania diety możemy czuć się osłabieni, mieć zawroty głowy, problemy z koncentracją. Duże spożycie kawy może doprowadzić do odwodnienia organizmu.
 
Pamiętajmy, że sokiem grejpfrutowym nie można popijać leków!

 


Masz pytanie? Wyślij je do nas - eksperci@iwoman.pl . Najpopularniejsze tematy przekażemy naszym ekspertom.
2011-06-09 12:19
Ogólne dieta, sok, grejpfrut, owoc Komentarze (2)

Skuteczność treningu aerobowego jest ściśle powiązana ze sposobem odżywiania. Dieta kobiet regularnie uczęszczających na zajęcia w fitness klubach powinna być urozmaicona, dostarczać wszystkich składników odżywczych w odpowiednich ilościach i proporcjach oraz zapewniać stały dowóz energii organizmowi.
 
Regularne ćwiczenia aerobowe mają na celu głównie redukcję tkanki tłuszczowej, przy jednoczesnym zachowaniu masy mięśniowej. Jeżeli jednak treningi nie łączą się z odpowiednio dobraną dietą, efekt może być niewspółmierny do włożonego w ćwiczenia wysiłku.
 
Podstawowe składniki odżywcze
Bezpośrednim źródłem energii potrzebnym do skurczu komórki mięśniowej, czyli pracy mięsni jest rozpad wysokoenergetycznego związku chemicznego – kwasu adenozynotrifosforowego (ATP). Proces jego odnowy zależy od dowozu z pożywieniem węglowodanów, tłuszczów i białek. Te wszystkie składniki pokarmowe są źródłem energii dla pracujących mięsni. Dlatego ich odpowiedni poziom w codziennej diecie decyduje w znacznym stopniu o jakości i skuteczności treningu.
 
Białka. Odpowiednia ilość tego składnika w diecie kobiety aktywnej jest bardzo istotna. Zbyt niski poziom białka, może doprowadzić do utraty masy mięśniowej podczas bardziej intensywnych treningów. Przyjmuję się, że, 15% (max 20%) ogółu dziennie przyjmowanej energii powinno pochodzić z białek. Najlepiej żeby przynajmniej 2/3 tej ilości stanowiło białko pełnowartościowe pochodzące z produktów zwierzęcych, takich jak chude mięso, ryby, chude sery.
 
Tłuszcze. Według specjalistów dieta wysokotłuszczowa wpływa ujemnie na wydolność fizyczną, powodując szybkie męczenie się. Nie można jednak tego składnika z diety eliminować całkowicie. Niezbędne jest spożywanie codziennie małej dawki tłuszczów, szczególnie tych będących źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które pozytywnie działają na układ krążenia, co z kolei zwiększa wydolność organizmu. Należy wybierać głównie tłuszcze roślinne tzn. oleje (rzepakowy, słonecznikowy, oliwa z oliwek) i miękkie margaryny, natomiast ograniczyć do minimum tłuszcze zwierzęce, których źródłem są między innymi: masło, śmietana, tłuste mięsa i sery. Tłuszcze powinny pokrywać ok. 25% dziennego zapotrzebowania energetycznego.
 
Węglowodany. Składnik ten jest sprzymierzeńcem osób regularnie uprawiających sport. Trzeba jednak pamiętać o odpowiedniej jakości węglowodanów. Dobrym źródłem tego składnika są: pieczywo (najlepiej pełnoziarniste), kasze, ryż, makaron, płatki i musli, jak również owoce i warzywa. Natomiast codzienne objadanie się słodyczami powoduje nadmiar węglowodanów, które mogą się zacząć odkładać w postaci tkanki tłuszczowej. Węglowodany powinny stanowić ok. 50-60% tej energii.
 
Witaminy i składniki mineralne. Przy regularnej aktywności fizycznej należy przede wszystkim zapewnić organizmowi dużą ilość potasu i magnezu. Są one szczególnie ważne dla odpowiedniej pracy włókien mięśniowych, a ich odpowiedni poziom w diecie zapobiega powstawaniu skurczów podczas ćwiczeń. Dobrym źródłem potasu i magnezu sąnasiona roślin strączkowych, orzechy, warzywa i owoce, ryby, produkty zbożowe: kasze, razowe pieczywo. Z witamin warto zwrócić uwagę przede wszystkim na odpowiedni poziom witaminy C (źródła: warzywa: papryka, brukselka, brokuły, kapusta i owoce: porzeczki, truskawki, cytrusy, owoc dzikiej róży), witaminy E (źródła: oleje roślinne słonecznikowy, rzepakowy, margaryny, jajka, orzechy) i beta-karotenu (źródła: żółte, pomarańczowe i czerwone warzywa i owoce).
 
U kobiet mających regularny wzmożony wysiłek fizyczny często dochodzi do niedoborów witaminy B2, by tego uniknąć należy codziennie spożywać mleko i produkty mleczne.
 
Płyny. Każda osoba uprawiająca sport musi dbać o odpowiedni bilans wodny. Płyny trzeba uzupełniać regularnie, małymi łykami, nie czekając na uczucie pragnienia. Jeżeli aktywność fizyczna nie trwa zbyt długo, 45-60 min, straty płynów wystarczy uzupełniać wodą. Warto wypić rano na czczo szklankę wody, co pomaga w neutralizacji kwaśnych pozostałości przemiany materii. Zapotrzebowanie na płyny u kobiet aktywnych wynosi ok. 2-2,5 litra na dobę, w czasie i po treningu powinno się wypić minimum 500ml wody.
 
Odpowiedni rozkład posiłków. Bardzo ważną rzeczą jest regularne jedzenie. Dzięki temu wprowadza się organizm w rytm biologiczny. Jeżeli posiłki są przyjmowane o stałych porach, odpowiednie ilości soków trawiennych wytwarzane są w żołądku i potrawa jest lepiej trawiona. Częste przyjmowanie posiłków działa korzystnie na syntezę białka w mięśniach i zapobiega znacznym spadkom glukozy we krwi, doprowadzających do spadku siły fizycznej. Należy więc stosować zasadę często a mało, jeść 5 razy dziennie potrawy o nie za dużej objętości. Warto też pamiętać by nie kłaść się z pełnym żołądkiem, czyli ostatni posiłek spożywać mniej więcej 3 godziny przed położeniem się spać. Dzień należy rozpoczynać od śniadania spożytego do godziny po przebudzeniu. Posiłek przed treningiem powinien być jedzony na 1,5 lub 0,5 godziny przed rozpoczęciem ćwiczeń i być źródłem łatwo przyswajalnych węglowodanów.


Masz pytanie? Wyślij je do nas - eksperci@iwoman.pl . Najpopularniejsze tematy przekażemy naszym ekspertom.
2011-06-02 10:57
Ogólne dieta, odżywianie, trening Komentarze (0)