iWoman.pl iWoman.pl

przejdź do listy blogów przejdź do serwisu

LogowanieRejestracja

Im bliżej lata, tym częściej przychodzą nam do głowy różne pomysły jak szybko zrzucić nagromadzony w czasie zimy zbędny tłuszczyk. Szybkie efekty przynosi np., stosowana również przez gwiazdy, dieta płynna (koktajlowa). Czy warto ją zastosować?


Dieta płynna oparta na koktajlach z owoców, warzyw, mleka i produktów mlecznych jest dość restrykcyjną metodą odchudzania. W czasie jej stosowania przyjmujemy tylko posiłki w postaci płynów; wykluczamy więc wszystkie produkty zbożowe, mięso, jajka, sery i oczywiście cukier i słodycze.

Zaletą diety są szybko widoczne efekty, co jest zachętą do dalszego odchudzania. Plusem jest również jakoś spożywanych produktów; warzywa, owoce, produkty mleczne, to dobre źródło składników mineralnych i witamin przy niskiej kaloryczności.

Ze względu jednak na wykluczenie/ograniczenie produktów stałych dieta może zawierać za mało pełnowartościowego białka i błonnika. Wszystko jednak zależy od tego jak bardzo spożywane napoje urozmaicimy. Jeżeli zadbamy o to by w koktajlach znalazły się różne warzywa i owoce, mleko, jogurty i kefiry, będziemy dodawać do nich otręby i sienie lniane, sprawimy, że dieta będzie lepiej zbilansowana.

Jednak ze względy na wykluczenie niektórych grup produktów diety nie powinnyśmy stosować za długo (dłużej niż kilka dni). Może stanowić „wstęp” do zmiany nawyków żywieniowych, zdobycia motywacji do odchudzania i stosowania dobrze zbilansowanej, pełnowartościowej diety redukcyjnej.


Z perspektywy odchudzających się nie jest też zbyt korzystne to, że potrawy płynne zjada się szybko. Im wolniej i dłużej jemy tym mniej jedzenia jest potrzebne, by nasz organizm poczuł się "najedzony”. Spożywając tylko koktajle możemy czuć się nieustannie głodni.
Minusem może być również niebezpieczeństwo efektu jo-jo po zakończeniu diety.

Jeżeli stosujemy ograniczenia w jedzeniu tylko przez określony czas, powrót do „starych nawyków żywieniowych” spowoduje szybki wzrost masy ciała, czyli właśnie efekt jo-jo.


Po zakończeniu diety przede wszystkim nie można wracać do dawnych nawyków żywieniowych, dietę rozszerzać powoli, stopniowo, włączając po kolei; mięso i ryby, jajka, produkty skrobiowe: kasze, brązowy ryż, pieczywo pełnoziarniste, płatki, tłuszcze (oliwę i olej). 

Organizm, który przyzwyczajony do małej ilości dostarczanych na diecie redukcyjnej kalorii, pracuje na lekko spowolnionym tempie przemiany materii i szybko kumuluje nagłą nadwyżkę energii w postaci tkanki tłuszczowej. Doprowadzanie do ciągłych wahań masy ciała (tzw. efektu jo-jo), powoduje rozregulowanie tempa przemiany materii, przez co kolejne próby odchudzania są coraz mniej efektywne, jak również może mieć poważne konsekwencje zdrowotne.


Przykładowe menu:


Śniadanie – koktajl z mleka i owoców (truskawki, kiwi, banan) z dodatkiem płatków owsianych i siemienia lnianego
II śniadanie – koktajl z jogurtu naturalnego, pomarańczy i soku z marchewki
Obiad – zupa krem z brokułów zabielona jogurtem z dodatkiem otrąb pszennych
Podwieczorek – kefir z dodatkiem zieleniny
Kolacja – sok pomidorowy z dodatkiem ziół i pestek słonecznika
Miedzy posiłkami: woda mineralna, herbata zielona, zioła (np. mięta, melisa, rumianek)


Masz pytanie? Wyślij je do nas - eksperci@iwoman.pl . Najpopularniejsze tematy przekażemy naszym ekspertom.
2012-05-31 11:54
Ogólne dieta, jedzenie, odchudzanie, dieta płynna Komentarze (3)

Gdy na dworze upał zmieniają się nasze preferencje kulinarne, a apetyt nie dopisuje, więc często zapominamy o jedzeniu. Pamiętajmy jednak, że bez względu na pogodę nasz organizm potrzebuje regularnych zdrowych posiłków, a przy wysokiej temperaturze otoczenia, szczególnie dużej ilości płynów.

Podczas ciepłych dni, możemy jeść mniej w porównaniu z mroźnymi, ponieważ mamy trochę wolniejsze tempo przemiany materii. Jednak podstawowa zasada zdrowej diety, mówiąca o jedzeniu 5 razy dziennie w równych odstępstwach czasowych(co 3 godziny), pozostaje pomimo spadku apetytu. Omijanie posiłków może skończyć się kumulacją jedzenia na wieczór, co nie jest korzystne dla naszego układu pokarmowego i figury.

Możemy modyfikować jakościowo nasze menu. Warto jeść potrawy nie obciążające układu pokarmowego, czyli lekkostrawnie, nie powodujące efektu dodatkowego rozgrzania organizmu. Ponieważ zapotrzebowanie na płyny rośnie, poza przyjmowaniem dużej ilości wody, komponujmy posiłki z produktów, które zawierają dużą jej ilość; warzyw, owoców, mleka i produktów mlecznych.

Śniadanie

Dobrym pomysłem jest spożycie na śniadanie porcji mleka lub jogurtu, orzeźwiającego kefiru lub maślanki. Oczywiście niezbędny jest dodatek produktów bogatych w węglowodany. Do napoju mlecznego dołączmy owoc (np. truskawki, maliny, jagody, brzoskwinię) oraz trochę płatków z pełnego ziarna; otrębów czy płatków owsianych.

II śniadanie

Powinno być lekką przekąską podtrzymującą odpowiedni poziom energii przed głównym posiłkiem. 3 godziny po śniadaniu możemy zjeść chudy serek twarogowy lub homogenizowany naturalny z pieczywem oraz warzywami lub owocem.

Obiad

Ten posiłek przypada w połowie dnia, kiedy temperatura na zewnątrz sięga zenitu. Pomimo, że głód możemy odczuwać znikomy, nie omijajmy obiadu. By był lekki jego podstawą niech będą warzywa.
Ponieważ wysoka temperatura potraw bardziej nas rozgrzewa, obiad latem może być daniem na zimno.

Warto jeść przede wszystkim sałatki – w różnych kompozycjach warzyw i dodatków. Ich podstawą niech będzie ubogoenergetyczna sałata, pomidory, ogórki, papryka, marchew, rzodkiewki, dodatkami oliwki, kukurydza, groszek, kapary, suszone pomidory w oliwie. Do rozdrobnionych warzyw można dołączyć trochę sera (np. 2 cienkie plasterki żółtego, lub fety albo mozzarelli), tuńczyka z puszki (w sosie własnym), gotowane, posiekane jajko, czy parę plasterków chudej wędliny.

Dodatkowo by sałatka nie była „sucha”, a przyswajalność beta karotenu z warzyw większa, można skropić ją oliwą z oliwek (lub olejem słonecznikowym, rzepakowym, z pestek winogron). By obiad był pełnowartościowy do sałatki możemy dodać „garść” ryżu brązowego lub makaronu razowego lub zjeść ją z kromką razowego pieczywa.

Dobrym pomysłem na obiad jest również zupa na zimno, czyli chłodnik z kefiru i warzyw z dodatkiem gotowanego jajka.

Podwieczorek

Dobrym pomysłem jest wypicie o tej porze szklanki orzeźwiającego kefiru lub maślanki, z dodatkiem zmiksowanego owocu. Dla osób odczuwających większy głód podwieczorek może być (podobnie jak II śniadanie) w formie kanapki z twarożkiem, chudą wędliną lub jajkiem i warzywami.

Na podwieczorek zazwyczaj mamy ochotę na słodką przekąskę, czasami wiec można pozwolić sobie na porcję lodów. Najbardziej orzeźwiające i najmniej kaloryczne są owocowe sorbety, ale nawet porcja lodów śmietankowych czy mleczno-owocowych na deser jest lepszym wyborem niż np. czekoladowy batonik - mniej kalorycznym, ale także i zdrowszym.

Kolacja


Latem często jemy dużo i „ciężko” na noc, kiedy temperatura spada, a apetyt rośnie. Przyczyną tego jest za mała ilość spożywanego w ciągu dnia jedzenia, przez co energii organizm domaga się wieczorem, efektem - kiepskie samopoczucie i wzrost masy ciała.
Kolacja powinna być spożywana na 3 godziny przed pójściem spać i nie dostarczać dużej ilości kalorii. Po zachodzie słońca zjedzmy posiłek oparty głownie na warzywach i białku, możemy już zrezygnować z produktów skrobiowych (pieczywa, ryżu czy kaszy). Dobrym pomysłem na wieczorny posiłek jest porcja ryby lub chudego mięsa pieczonego, gotowanego na parze lub grillowanego z sałatką lub warzywami gotowanymi.

 


Masz pytanie? Wyślij je do nas - eksperci@iwoman.pl . Najpopularniejsze tematy przekażemy naszym ekspertom.
2012-05-25 13:16
Ogólne dieta, jedzenie, upał, obiad, kolacja, śniadanie Komentarze (1)

By w lusterku zauważyć pozytywne zmiany w wyglądzie - drogie kosmetyki nie wystarczą.. Powinnyśmy wprowadzić modyfikacje w codziennym menu. Składniki zawarte w pokarmach wpływają na kondycje i wygląd skóry, włosów oraz paznokci.
Sucha, nieelastyczna skóra
 
To efekt diety, w której brakuje odpowiedniej ilości białka, jak również witamin: A i B2. Pełnowartościowe białko znajduje się w produktach zwierzęcych takich jak mięso, drób, ryby, jaja, mleko i produkty mleczne. Dobrym źródłem witaminy B2 są podroby (np. wątróbka) jak również jajka (żółtko), sery, migdały, nasiona słonecznika, dyni, nasiona roślin strączkowych, suszone morele i śliwki oraz mięso.
 
Praktyczna rada. Jeżeli Twoja skóra jest sucha i nieelastyczna na śniadanie codziennie jedz płatki na mleku z dodatkiem pestek dyni i słonecznika oraz suszonymi owocami lub chudy ser twarogowy z ciemnym pieczywem z ziarnami. Na obiad przygotuj pieczoną pierś kurczaka lub chudej ryby (dorsz, mintaj, sola, panga), a raz na miesiąc wątróbkę. Dobrą przekąską w ciągu dnia będzie chudy jogurt lub garstka migdałów.
 
Odpowiednie nawilżenie i elastyczność skóry zapewni również duża ilość płynów. Postaraj się wypić 8 szklanek wody na dobę. Może być z dodatkiem plasterka cytryny, limonki czy pomarańczy.
 
Trądzik
Osoby mające problemy ze stale pojawiającymi się wypryskami i zaskórniakami powinny przede wszystkim zrezygnować z ostrych, drażniących pokarmów (m.in. pieprz, ostra papryka, ocet spirytusowy), a także z dużych ilości soli. W diecie nie powinny często gościć produkty przetworzone, zawierające duże ilości aromatów, barwników i substancji konserwujących. Warto zrezygnować również z mocnej kawy, czekolady i alkoholu. Korzystne działanie na stan cery może mieć soja i produkty sojowe oraz produkty bogate w witaminę B2 i B6 (ryby, nasiona roślin strączkowych, nasiona słonecznika i sezamu, orzechy włoskie i laskowe, morele suszone, kasza gryczana i jaglana).
 
Praktyczna rada.  Jeżeli problem trądziku dotyczy Ciebie przygotowując potrawy, zamiast soli i pieprzu, używaj ziół – bazyli, oregano, majeranku itp. Zamiast dania z proszku, zjedź na lunch sałatkę z dodatkiem ziaren soi lub kiełków sojowych. Na podwieczorek zamiast czekoladowego batonika pochrup orzechy lub zjedz parę suszonych moreli.
 
Coraz więcej zmarszczek
Tutaj pomoże dieta bogata w przeciwutleniacze. Hamują one niebezpieczne dla zdrowia i urody działanie wolnych rodników, których nadmiar widocznie przyspiesza procesy starzenia. Najsilniejszymi przeciwutleniaczami są: witamina E (zwana nawet „witaminą młodości), jak również witamina C, selen, B-karoten oraz flawonoidy. By zapewnić w diecie odpowiednią ilość wyżej wymienionych składników należy codziennie jeść warzywa i owoce, szczególnie w pomidory, paprykę, brokuły, kapustę, sałatę, cebulę, marchewkę, jabłka, truskawki, maliny, porzeczki i jeżyny.
 
Praktyczna rada. Jeżeli niepokoi Cię pojawianie się na twarzy coraz większej ilości zmarszczek do obiadu przygotuj sobie surówkę z utartej marchwi, jabłka i łyżki oleju, a na kolacje z sałaty, papryki, pomidora i cebuli, na kanapki zawsze kładź plasterki pomidora lub rzodkiewki. Stosuj zasadę, że żaden posiłek nie może być zjedzony bez porcji warzyw lub owoców!
 
Łamliwe paznokcie
Słabe, łamliwe paznokcie często są cechą dziedziczną, ale odpowiednią dietą można oczywiście wpłynąć na ich wzmocnienie. Pomoże na pewno codzienna porcja białka, szczególnie bogatego w aminokwasy siarkowe (cystynę i metioninę). Paznokcie wzmocni również krzem, wapń i cynk. Cystyna i metionina występują w mięsie i rybach, nasionach roślin strączkowych, orzechach, jajach oraz serach. By zapewnić sobie odpowiednią dawkę wapnia trzeba codziennie pić mleko i spożywać przetwory mleczne. Źródłem krzemu w diecie są kasze, przetwory zbożowe, warzywa korzeniowe.
 
Praktyczna rada. Jeżeli Twoje paznokcie ciągle się łamią codziennie wypij 2 kubki jogurtu lub mleka, zjedz pół kostki sera twarogowego, a co drugi dzień 2 plasterki sera żółtego. Do zup na bazie włoszczyzny spróbuj dodatku nasion soczewicy, a raz na tydzień przygotuj na któryś z posiłków jajecznice z 2-3 jaj.
 
Suche, pozbawione blasku, wypadające włosy
Dieta podobnie jak w przypadku osłabionych paznokci powinna obfitować w produkty będące źródłem białka, jak również witaminę A, miedź i krzem. Miedź odpowiedzialna jest za utrzymanie struktury kreatyny, która buduje skórę i jej wytwory, a jej dobrymi źródłami są: nasiona słonecznika i sezamu, orzechy laskowe, migdały, nasiona roślin strączkowych, kasza gryczana i owoce suszone jak również mięso i wątroba.
 
Praktyczna rada. Jeżeli Twoje włosy są suche i słabe co drugi, trzeci dzień jako dodatek obiadowy zjadaj porcję kaszy gryczanej, sałatki i inne potrawy posypuj uprażonymi na patelni nasionami sezamu i słonecznika. Raz na tydzień możesz sobie pozwolić na porcję wątróbki na obiad.


Masz pytanie? Wyślij je do nas - eksperci@iwoman.pl . Najpopularniejsze tematy przekażemy naszym ekspertom.
2012-05-11 11:55
Ogólne dieta, uroda, skóra, paznokcie Komentarze (1)

Maj otwiera sezon grillowy! Posiłek przygotowany na grillu może być smaczny i zdrowy, istotne jest jednak jakich produktów używamy i jak przygotowujemy dania na ruszcie .
 
Jeżeli chcemy zjeść zdrowo przyrządzajmy na grillu filety z piersi kurczaka lub indyka (bez skóry), ryby, warzywa, lub szaszłyki z chudego mięsa i warzyw. Unikajmy tłustej karkówki, kiełbas i boczku.
Kalorie dań z grilla (na 100g):
  • Filet z piersi kurczaka – 150 kcal
  • Filet z dorsza – 105 kcal
  • Łosoś – 250 kcal
  • Kiełbasa śląska – 330 kcal
  • Karkówka – 300 kcal
  • Kaszanka – 220 kcal
  • Boczek – 500 kcal
Uważajmy na mięsa, które sprzedawane są jako już „przygotowane na grilla”, otoczonych w przyprawach czy w zalewie. Często pod otoczką kryją się nieświeże kawałki mięs. Niebezpieczne są też azotany i azotyny (saletra), które są powszechnie dodawane przez producentów mięsa i wędlin. Pod wpływem wysokiej temperatury zmieniają się one w niebezpieczne nitrozaminy. Z podobnych względów na ruszt nie powinnyśmy kłaść różnego rodzaju wędzonych mięs i ryb.
 
Pamiętajmy by grilla rozpalić odpowiednio wcześnie przed planowanym posiłkiem, by produkty właściwie się upiekły, potrzebują odpowiedniej ilości czasu. Nie przygotowujmy potraw w „pełnym ogniu”. Owszem potrawa będzie szybciej gotowa, ale spalona skórka zawiera w sobie wiele niebezpiecznych dla zdrowia związków i jest ciężkostrawna.
 
Nie przyspieszajmy procesu pieczenia dorzucając do paleniska gazet, starych kartonów czy też innych podpałek. Wszystkie te rzeczy zawierają niebezpieczne dla zdrowia substancje uwalniające się podczas spalania i gromadzące się w grillowanych potrawach.
Niewskazane jest grillowanie bezpośrednio na ruszcie, zwłaszcza mięs. Skapujący na żarzące się węgle tłuszcz, będzie się palił wydzielając toksyczne substancje.
Bezpośrednio na „kratce” grilla można kłaść jedynie produkty, które bardzo szybko się upieką np. warzywa, pozostałe należy opiekać na specjalnych, przeznaczonych do grillowania tackach, lub po prostu zawinąć je w folię aluminiową. Szybciej i smaczniej przygotujemy dania z grilla, traktując je odpowiednio wcześniej marynatą, najlepiej z dodatkiem aromatycznych przypraw, czosnku i ziół.
Grillowane potrawy spożywajmy z dużą ilością świeżych warzyw. Zawarte w nich witaminy unieczynnią wprowadzone do organizmu szkodliwe związki. Bułki i jasne pieczywo lepiej wymienić na razowe, a zamiast piwa podać orzeźwiającą wodę z cytryną lub limonką. Warto rejestrować ilości zjadanych potraw, wystarczy jedna porcja mięsa, nie trzeba od razu próbować wszystkiego co na ruszcie się znajduje.. Pamiętajmy, że świeże powietrze sprzyja apetytowi.


Masz pytanie? Wyślij je do nas - eksperci@iwoman.pl . Najpopularniejsze tematy przekażemy naszym ekspertom.
2012-05-02 13:31
Ogólne grill, mięso Komentarze (0)