iWoman.pl iWoman.pl

przejdź do listy blogów przejdź do serwisu

LogowanieRejestracja

Mamy już lato i zaraz rozpoczną się wakacyjne wyjazdy. Dla odchudzających się to sprawdzian z zachowania diety, pomimo zmiany warunków i trybu żywienia.

Urlop to nie czas na restrykcyjne diety. Jak jednak po wyjeździe być zadowolonym nie tylko z wypoczynku, ale także ze swojej sylwetki?
Bez względu na to czy jedziemy w tropiki do hotelu z opcją „all inclusive”, czy będziemy grillować na działce na Mazurach – zawsze możemy zastosować chociaż podstawowe zasady zdrowej diety.

Dzięki temu nie zmarnujemy efektów swojej pracy nad redukcją masy ciała.
Poza zachowaniem regularności posiłków i piciem dużej ilości płynów, zwróćmy uwagę na skład i wielkość spożywanych w ciągu dnia dań. Nie zwiększajmy zbytnio kaloryczności jedzenia by organizm nie skumulował nadwyżki energii w postaci dodatkowych kilogramów.

Jeżeli przed urlopem odchudzaliśmy się zapewne nasz dzienny jadłospis miał 1000-1500 kcal na dzień. Żeby nie zmarnować efektów diety podczas wyjazdu nie powinniśmy zwiększać tej liczby o więcej niż 300-400 kcal.

Co jeść na poszczególne posiłki?


Śniadania i kolacje  - składniki na te posiłki można sobie kupić w miejscowych sklepach lub na pewno znaleźć na „szwedzkim stole”. Na śniadanie dobrym pomysłem jest mleko lub jogurt naturalny z płatkami, a na kolację sałatka lub kanapka z ciemnego pieczywa z chudą wędliną, serem twarogowym chudym, ewentualnie czasami z żółtym serem. Pamiętajmy o porcji warzyw lub owoców do tych posiłków.
II śniadanie i podwieczorek – na te posiłki najlepszą propozycją będzie porcja świeżych owoców, jogurt lub kefir.

Obiad
– wybierając danie na ten posiłek zastosujmy się do poniższych rad.

•    ZUPY: wybierajmy czyste, niezabielane zupy np. jarzynową, grzybową, barszcz czerwony, pomidorową.
•    DANIE GŁÓWNE: najlepiej potrawy gotowane, pieczone i  grillowane. Szczególnie polecane są filety z piersi kurczaka lub indyka bez skóry, chuda wołowina (polędwica), cielęcina, chude ryby (dorsz, sola, lin, okoń, sandacz, mintaj).
•    DODATEK DO DANIA GŁÓWNEGO: najlepiej wybrać ryż brązowy lub dziki, kasze – gryczaną lub jęczmienną, makaron razowy, ewentualnie kawałek pełnoziarnistego pieczywa, ewentualnie trochę ziemniaków. Zrezygnujmy na pewno z frytek!
•    Pamiętajmy o dużej porcji warzyw do obiadu! Unikajmy jednak sałatek zawierających dodatek majonezu lub sosów - przygotowanych często na bazie tłustej śmietany. Wybieraj lekkie sałatki z jogurtem lub odrobiną oliwy z oliwek.
Przykładowy jadłospis diety wyjazdowej

Śniadanie:

•    Szklanka mleka
•    5 łyżek musli z owocami suszonymi
•    Brzoskwinia
II śniadanie:
•    Sałatka ze świeżych owoców
Obiad:
•    Filet z kurczaka grillowany
•    Warzywa parowane (brokuł, kalafior, marchew)
•    kilka łyżek ryżu
•    kulka lodów na deser =514;
Przekąski:
•    Jogurt lub kefir
Kolacja:
Grzanki z grahamki:
•    Grahamka
•    2 plasterki żółtego sera
•    Trochę cebulki, plasterki pieczarek
•    Pomidor, zioła


Masz pytanie? Wyślij je do nas - eksperci@iwoman.pl . Najpopularniejsze tematy przekażemy naszym ekspertom.
2012-06-30 15:59
Ogólne dieta, jedzenie, lato, wakacje Komentarze (0)

Z picia alkoholu podczas odchudzania najlepiej zrezygnować. Jednak, szczególnie w okresie letnim, często zdarza się okazja, którą należy „procentowo uczcić”. Na jaki alkohol i w jakiej ilości możemy sobie wtedy pozwolić?

Wszystkie rodzaje alkoholi są dość kaloryczne i dlatego podczas stosowania diety raczej powinno się je z diety wykluczyć. 1 gram alkoholu to 7 kcal! (dla porównania 1 gram węglowodanów czy białka to 4 kcal). Dlatego też im mocniejszy napój tym wyższa jest jego wartość energetyczna. Jeden kieliszek wódki to około 110 kalorii. A najczęściej na jednym się nie kończy... dodatek 200-300 kcal do dziennego menu może już zaburzyć efekty stosowania diety odchudzającej. Warto więc postarać się wybierać alkohole niskoprocentowe.

Dobrym pomysłem jest sięgnięcie po czerwone wino lub nie za dużą ilość piwa (najlepiej niepasteryzowanego). Lepiej unikać wysokokalorycznych whisky, koniaków i likierów, a jeżeli już nie możemy zrezygnować z wódki, pić ja bez kalorycznych soków czy napojów gazowanych, tylko z wodą z cytryną lub limonką.

Warto też pamiętać jeszcze o jednej ważnej kwestii; alkohol często powoduje wzmożone łaknienie, co prowadzi do dodatkowego podjadania często wysokokalorycznych przekąsek. Porcja chipsów, frytek lub kebaba zjedzona późnym wieczorem czy w nocy, oczywiście sprzyja tyciu.


Warto by alkohol w menu osoby odchudzającej się nie pojawiał się częściej niż raz na tydzień, w nie za dużych ilościach np. 2 kieliszki wina lub jedno piwo lub 2 drinki (z wódki, bez kalorycznych dodatków).

Poniżej kaloryczność poszczególnych alkoholi.
•    kieliszek wina białego wytrawnego – 100 kcal
•    kieliszek wina białego słodkiego – 140 kcal
•    kieliszek wina półwytrawnego – 120 kcal
•    kieliszek wina czerwonego – 100 kcal
•    kieliszek szampana – 115 kcal
•    kieliszek wódki (50ml) – 110 kcal
•    butelka piwa (0,5 l) – 250 kcal
•    kieliszek koniaku (40 ml) – 110 kcal
•    likier kawowy (20ml) - 85 kcal
•    kieliszek ajerkoniaku (40ml) – 130 kcal


 


Masz pytanie? Wyślij je do nas - eksperci@iwoman.pl . Najpopularniejsze tematy przekażemy naszym ekspertom.
2012-06-30 15:07
Ogólne alkohol, dieta, piwo, odchudzanie Komentarze (0)

W wakacje na deser najchętniej sięgamy po orzeźwiające lody. Czy możemy skusić się na tą słodką przekąskę będąc na diecie? Oczywiście. Lody nie są bardzo kaloryczne, pod warunkiem, że wybierzemy odpowiedni ich rodzaj i zachowamy umiar w spożywanej porcji.


Wartość odżywcza lodów jest różna w zależności od składu. Zazwyczaj mieszanina używana do ich wyrobu zawiera mleko, proszek mleczny, a także śmietanę, jaja, cukier. W skład lodów wchodzą również różnego rodzaju dodatki, jak emulgatory, stabilizatory i barwniki, jak również owoce i soki owocowe, bakalie, czekolada, smakowe polewy. Sorbety, przyrządza się bez użycia produktów mlecznych oraz jaj. Składają się z wody, cukru, substancji smakowych z dodatkiem owoców, soku owocowego albo syropu.

Ze względu na skład najmniej kaloryczne są sorbety, które w 100g mają około 50 kcal, drugie miejsce pod względem energetyczności zajmują lody mleczno-owocowe, mające ok. 120 kcal, następnie waniliowe ok. 140 kcal i śmietankowe 160 kcal. Lody na deser są więc lepszym wyborem niż np. batonik mający 200-250 kcal.

Mniej kalorycznym, ale także i zdrowszym. 100g lodów śmietankowych lub mleczno-owocowych zawiera tyle samo wapnia co taka sama ilość jogurtu czy mleka. Przekąska taka stanowi też dobre źródło pełnowartościowego białka i witamin z grupy B i zawiera stanowczo mniej tłuszczu niż inne słodycze, a sorbety nie mają tego składnika w ogóle. Należy jednak pamiętać, że mniej kaloryczne sorbety mają też mniejszą wartość odżywczą. Nie zawierają przecież mleka, źródła białka oraz wapnia.

Nie wybierajmy lodów z dodatkami takimi jak orzechy, migdały, owoce suszone, polewy; czekoladowe, karmelowe, bita śmietana. Dodatki te sprawiają, że niskokalorycznego deseru powstaje bomba energetyczna. Jedząc lody warto również zrezygnować ze słodkiego wafelka.

Pamiętajmy, że lody to również źródło cukru. Teoretycznie dietetyczne - lody sorbetowe w 11% składają się z owoców, a kalorie w nich zawarte pochodzą głównie z cukru i syropów glukozowych, czyli węglowodanów prostych, których w za dużych ilościach nie powinnyśmy spożywać w czasie odchudzania.

Polecam więc letnie desery w postaci owoców, sałatek owocowych, koktajli z mleka i owoców, na przemian ze słodszymi lodami (1-2 razy w tygodniu).

Uważajmy na ilość spożywanych lodów, podane powyżej wartości energetyczne są na 100g produktu, a zazwyczaj na 1/5 pół litrowego kubełka nie kończymy lodowego obżarstwa.

 


Masz pytanie? Wyślij je do nas - eksperci@iwoman.pl . Najpopularniejsze tematy przekażemy naszym ekspertom.
2012-06-06 19:48
Ogólne dieta, odchudzanie, lody, deser Komentarze (4)