iWoman.pl iWoman.pl

przejdź do listy blogów przejdź do serwisu

LogowanieRejestracja

DZIŚ 24 PAŹDZIERNIKA - ŚWIATOWY DZIEŃ WALKI Z OTYŁOŚCIĄ!!!

Problem nadwagi dotyczy już ponad połowy z nas.. Nie zwiększaj tych statystyk! Zrzuć zbędne kilogramy! Jak się dobrze odchudzić?
 
Odchudzanie zazwyczaj kojarzy się nam z zastosowaniem diety redukcyjnej. Sama dieta jednak nie wystarczy by pozbyć się problemu nadmiernych kilogramów. Jeżeli stosujemy ograniczenia w jedzeniu tylko przez określony czas, powrót do starych nawyków żywieniowych spowoduje szybki wzrost masy ciała, czyli wszystkim znany efekt jo-jo. Gdy chcemy pożegnać się z nadwagą i otyłością raz na zawsze, musimy trwale zamienić swoje nawyki żywieniowe, czyli nauczyć się jak jeść zdrowo przy swoim trybie życia. Przed odchudzaniem, warto odpowiednio przygotować się do niego, a podczas kuracji współpracować ze specjalistą dietetykiem.
Przygotowanie do odchudzania. Badania laboratoryjne.
Przed podjęciem kuracji odchudzającej badania powinny przede wszystkim zrobić sobie osoby z otyłością (BMI powyżej 30). Do wskazanych badań należą: morfologia, lipidogram (zawartość triglicerydów, cholesterolu ogółem, cholesterolu frakcji LDL, cholesterolu frakcji HDL), enzymy wątrobowe i hormony tarczycy, zawartość witamin i składników mineralnych we krwi, pomiar ciśnienia tętniczego, badanie moczu. 
Zdiagnozowane zaburzenia zdrowotne wskazują na konieczność zmiany nawyków żywieniowych i uważniejszy dobór produktów w diecie. Np. osoba z nadciśnieniem tętniczym musi zminimalizować zawartość sodu (nie stosować soli), osoba z hiperlipidemią (za wysokim poziomem cholesterolu) powinna ograniczyć w swoim jadłospisie czerwone mięso, wykluczyć wątróbkę, co nie jest wskazane w przypadku anemii. Kobiety z osteoporozą muszą zadbać o odpowiednią ilość mleka i produktów mlecznych w diecie, co może być niekorzystne dla osób z kamicą nerkową. Tak więc tylko indywidualne zalecenia żywieniowe oparte na wynikach badań są gwarancją sukcesu w odchudzaniu i zachowaniu zdrowia.
Zdrowa dieta odchudzająca na czym polega?
Najistotniejsze w komponowaniu diety jest indywidualne dopasowanie jej energetyczności i składu. Kaloryczność diety musi być w takim stopniu zredukowana, by organizm korzystał z rezerw energetycznych i spalał zbędny tłuszcz. Ilość kalorii, która powinna być spożywana podczas odchudzania zależna jest od zapotrzebowania energetycznego, jak również od tego, jak dana osoba żywi się zwyczajowo na co dzień. 
Zdrowy spadek kilogramów nie może być szybki, nie powinnyśmy chudnąć więcej niż 0,5-1kg na tydzień. By do tego doprowadzić dzienny deficyt kaloryczny powinien wynieść 500-1000 kcal. Biorąc pod uwagę dziennie zapotrzebowanie, diety dla kobiet zazwyczaj komponuje się na 1000-1500 kcal, dla mężczyzn na 1500 -2000 kcal.
Dieta odchudzająca powinna być oparta na podstawowych zasadach zdrowego żywienia. Z codziennego jadłospisu nie eliminujemy żadnej grupy produktów, a jedynie odpowiednio dobieramy ich rodzaj i proporcje. Ilość spożywanych kalorii ograniczmy głównie zmniejszając ilość tłuszczu i węglowodanów, białko zostawiamy na poziomie dziennego zapotrzebowania. 
W diecie powinna się znaleźć odpowiednia ilość wszystkich składników odżywczych: białek, tłuszczy i węglowodanów (ważne są proporcje między tymi składnikami), witamin i składników mineralnych. Co to oznacza w praktyce? Dieta ma być jak najbardziej urozmaicona, a w składzie posiłków powinny się znaleźć produkty ze wszystkich grup; przede wszystkim warzywa i owoce, ale też, produkty zbożowe, te nieprzetworzone (pełnoziarniste pieczywo, grube kasze, makaron razowy, ryż naturalny, płatki owsiane czy otręby), chude produkty mleczne, chude mięso i wędliny, ryby oraz mała porcja tłuszczy roślinnych. Ważne jest również odpowiednie rozłożenie kaloryczności i składu posiłków w ciągu dnia. Racja pokarmowa powinna być podzielona na 5 posiłków, a pod względem kaloryczności, skala malejąca powinna układać się w następujący sposób;  obiad śniadanie kolacja 2 śniadanie podwieczorek. Wszystko oczywiście w odpowiednich porach np. śniadanie 7.00, 2 śniadanie 10.00, obiad 13.00, podwieczorek 16.00, kolacja 19.00. W diecie najważniejszą zasadą jest regularność spożywania posiłków, w równych odstępach czasu, co 2,4-4 godziny. Śniadanie jemy do godziny po przebudzeniu, a kolację na 3 godziny przed położeniem się spać. Nie można omijać posiłków, by nie doprowadzać organizmu do zbyt dużego wygłodzenia.
Wszystkie wymienione wyżej zasady są w zazwyczaj znane, szczególnie tym, którzy interesują się kształtem swojej sylwetki i zdrowiem.. Co jest jednak najważniejsze dla nas?
Właściwie dobrana dieta powinna być:
Skuteczna i zdrowa
Nie stanowić problemu w stosowaniu
Dopasowana do stylu życia, naszych codziennych zajęć i obowiązków
Dawać poczucie nasycenia (nie można cały czas chodzić cały czas głodny)
Smaczna! nie trzeba jeść rzeczy, których się wyjątkowo nie lubi.
By dieta spełniała wszystkie w/w warunki najlepiej by była ułożona przez dietetyka.
Po zakończeniu kuracji odchudzającej nie można wracać do dawnych nawyków żywieniowych, dietę rozszerzać powoli, stopniowo, pozostając przy stosowaniu się do jej podstawowych zasad. Organizm, który przyzwyczajony do małej ilości dostarczanych na diecie redukcyjnej kalorii, pracuje na lekko spowolnionym tempie przemiany materii i szybko kumuluje nagłą nadwyżkę energii w postaci tkanki tłuszczowej. Doprowadzanie do ciągłych wahań masy ciała (tzw. efektu jo-jo), powoduje rozregulowanie tempa przemiany materii, przez co kolejne próby odchudzania są coraz mniej efektywne, jak również może mieć poważne konsekwencje zdrowotne. 
 
 

Masz pytanie? Wyślij je do nas - eksperci@iwoman.pl . Najpopularniejsze tematy przekażemy naszym ekspertom.
2013-10-24 11:29
Ogólne Komentarze (0)

Amarantus, zwany inaczej szarłatem, jest jedną z najstarszych roślin uprawnych na świecie. Wciąż rzadko pojawia się na naszych talerzach, a wartość odżywcza jego ziaren jest bardzo wysoka

Ojczyzną amarantusa jest Południowa Ameryka. Pierwsi jego wysokie walory odżywcze docenili Majowie i Inkowie uznając go za matkę zbóż, roślinę posiadającą tajemniczą moc. Parę lat temu amarantus zawitał również w Polsce, gdzie powoli zyskuje popularność, a specjaliści od żywienia zaczynają przypisywać mu miano zboża XXI wieku, dostrzegając w nim nowe możliwości zaspokojenia potrzeb żywnościowych ludzkości.
Co dobrego w amarantusie?
Białko. Amarantus to źródło wysokiej jakości białka, o dużym stopniu przyswajalności. Posiada komplet wszystkich niezbędnych organizmowi aminokwasów, a szczególnie dużo lizyny, której niski poziom w innych roślinach często ogranicza przyswajalność z nich białka. Zawartość białka w szarłacie jest o wiele wyższa niż w innych popularnych zbożach. 
Kwasy tłuszczowe. Zawarty w nasionach amarantusa tłuszcz jest źródłem dużej ilości jedno i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych obniżających poziom cholesterolu we krwi, zmniejszających ryzyko miażdżycy i chorób serca.
Błonnik. Amarantus zawiera duże ilości dobroczynnego błonnika, wpływającego korzystnie na prace jelit, jak również obniżającego poziom cholesterolu we krwi. W nasionach szarłata jest nawet dwa razy więcej błonnika niż w otrębach owsianych!
Składniki mineralne. Amarantus charakteryzuję się wysoką zawartością wapnia, magnezu, żelaza, potasu i fosforu. Spożycie 100g nasion amarantusa pokrywa prawie 1/3 dziennego zapotrzebowania na wapń i ponad połowę zalecanej dziennej dawki żelaza. Dlatego jest on szczególnie polecany w diecie wegetariańskiej, której stosowanie naraża organizm na niedobory tych właśnie składników. 
Witaminy. Amarantus zawiera szczególnie dużo witamin antyoksydacyjnych (A, E, C), mających duże znaczenie w profilaktyce wielu chorób, oraz witamin z grupy B.
Warto również wspomnieć o zawartości skwalenu w szarłacie, który hamuje procesy starzenia się komórek. 
Dla kogo polecany?
Amarantus jest zbożem bezglutenowym, dlatego może być polecany dla osób z celiakią. Powinny go spożywać osoby z chorobami układu krążenia, układu kostnego czy anemią. Doskonale uzupełnia również wartość odżywczą diety kobiet w ciąży (ze względu na dobry skład aminokwasowy i wysoki poziom żelaza), sportowców, osób starszych i rekonwalescentów. Jest produktem lekkostrawnym, mogą więc go spożywać osoby o wrażliwym układzie pokarmowym. Amarantus polecam oczywiście każdemu, ponieważ stanowi bardzo smaczny i odżywczy dodatek do potraw.
Gdzie znajdziemy źródła amarantusa?
Amarantus najczęściej spożywany jest postaci ziaren, jako dodatek do posiłków. Produkuje się także z niego mąkę, oraz tzw. popping, który może być dodatkiem do jogurtów, kefirów, i serków. Z amarantusa przyrządza się również płatki -  idealnie nadające się do porannej zupy mlecznej :)
 

Masz pytanie? Wyślij je do nas - eksperci@iwoman.pl . Najpopularniejsze tematy przekażemy naszym ekspertom.
2013-10-17 15:06
Ogólne Komentarze (0)

Otrzymywana z prosa kasza jest bardzo zdrowa i lekkostrawna, nie zawiera glutenu, więc może być spożywana nawet przez osoby chore na celiakię i z alergiami. 

Dobra na wzmocnienie (dzięki zawartości magnezu i żelaza),poprawienie kondycji włosów i paznokci (dobre źródło krzemu), lepszą pracę układu nerwowego (bogata w witaminy B1 i B3, zawiera ich więcej niż inne kasze) i odkwaszenie organizmu (ma działanie zasadotwórcze).
 
Na talerzu idealna jako dodatek obiadowy zamiast makaronu czy ziemniaków, z warzywami, oliwą lub na śniadanie słodko z owocami.
 
Jak ugotować?
Szklankę kaszy przepłukać na sitku zimną wodą, zalać wrzątkiem (2,5 szklanki) i gotować ok. 10-15 min na małym ogniu, następnie przykryć i zostawić na ok. 20 min, żeby kasza doszła wchłonęła resztę wody.
 
Na śniadanie - kasza jaglana z jabłkiem.
Składniki: miseczka szklanka ugotowanej kaszy (ok. 190g), jabłka, łyżka pestek dyni słonecznika lub 2 orzechy włoskie, łyżeczka miodu, szczypta cynamonu i szklanki mleka 2%.
Sposób przygotowania: kaszę zmieszać z utartym na drobnej tarce jabłkiem i innymi składnikami i podgrzać.
Porcja to ok. 350 kcal.
 
Na obiad kasza jaglana z warzywami i sosem pesto.
Składniki: szklanka ugotowanej kaszy jaglanej, łyżka oliwy, łyżeczka pesto, mała cukinia, pół papryki, mały pomidor, szczypta soli, pieprzu, suszona bazylia.
Sposób przygotowania: na patelnie, posmarowaną oliwą, wrzucić rozdrobnione warzywa i poddusić ok. 5 min., na końcu doprawić do smaku. Na talerze wyłożyć kaszę polać ją sosem z wymieszanej oliwy z pesto. Podać z warzywami.
Porcja to ok. 380 kcal.
 
SMACZNEGO!!!!
 

Masz pytanie? Wyślij je do nas - eksperci@iwoman.pl . Najpopularniejsze tematy przekażemy naszym ekspertom.
2013-10-10 13:07
Ogólne Komentarze (0)