iWoman.pl iWoman.pl

przejdź do listy blogów przejdź do serwisu

LogowanieRejestracja

Co zrobić by pośladki i uda pięknie prezentowały się podczas urlopu? Zadbać o dobre menu już teraz! Dieta antycelulitowa powinna być bogata w produkty przyspieszające przemianę materii i usuwanie toksyn z organizmu, mieć działanie lekko oczyszczające i małą zawartość tłuszczu.

Co powinno znaleźć się w codziennym jadłospisie?


    Warzywa i owoce, a szczególnie: kiełki, seler, pomidory, zielona fasolka, brokuły, szpinak, cykoria, jabłka, truskawki, grejpfruty, maliny, jagody, porzeczki.
    Wielonienasycone kwasy tłuszczowe szczególnie kwasy omega 3, które są niezbędne do właściwej pracy układu krwionośnego i limfatycznego (co jest bardzo ważne w walce z cellulitem). Źródła w diecie: ryby (szczególnie morskie np. łosoś, makrela), orzechy, pestki dyni i słonecznika, olej rzepakowy, olej lniany, oliwa z oliwek.
    Błonnik, który spowalnia wchłanianie tłuszczu i usprawnia krążenie krwi w dolnych partiach ciała. Źródła w diecie: ziarna owsa, otręby (szczególnie polecane), warzywa, owoce, owoce suszone, pełnoziarniste produkty zbożowe
    Produkty działające alkalizująco na organizm: warzywa, owoce, mleko i produkty mleczne. Zakwaszenie organizmu wpływa na zaburzenie procesów przemiany materii i ma negatywne działanie na stan skóry.
    Krzem, który wzmacnia warstwę kolagenową skóry czyniąc ją bardziej elastyczną. Źródła w diecie: kasze, przetwory zbożowe, warzywa korzeniowe.
    Potas, który chroni przed obrzękami poprzez regulację gospodarki wodnej w organizmie. Źródła w diecie: nasiona roślin strączkowych, orzechy, marchew, papryka, pietruszka, pomidory, banany, melony, porzeczki.
    Witamina C, która pobudza syntezę kolagenu, wpływając na odpowiednie usieciowanie skóry. Źródła w diecie: warzywa i owoce, szczególnie papryka, brokuł, kapusta, brukselka, owoce cytrusowe
    Antyoksydanty, które niszczą wolne rodniki mające negatywny wpływ na skórę i funkcjonowanie układu krwionośnego: cynk źródła w diecie: nasiona roślin strączkowych, kasze, orzechy, selen źródła w diecie: ryby, kukurydza, orzechy, miedź źródła w diecie: orzechy, nasiona roślin strączkowych, kasze, wit A i prowitamina A beta-karoten źródła w diecie: ryby, produkty mleczne, jaja, czerwone, pomarańczowe i żółte warzywa, wit E źródła w diecie: oleje roślinne, orzechy, rutyna uszczelnia również naczynia, zapobiega obrzękom i gwarantuje lepszy przepływ krwi, źródła w diecie: gryka (kasza gryczana).

Należy pić dużo płynów, mających istotne znaczenie w oczyszczaniu organizmu; niegazowanej wody mineralnej (przynajmniej 2 litry na dobę!), herbat owocowych, zielonej, czerwonej, ziół, soków warzywnych.

A czego unikać?

Z jadłospisu należy wycofać wszelkie tłuste produkty i potrawy, smażone w głębokim tłuszczu, produkty typu fast food, cukier, słodycze, ograniczyć czerwone mięso i wysokoprzetworzone produkty zbożowe (np. białe pieczywo), czyli produkty najczęściej powodujące tycie i gromadzenie zbędnej tkanki tłuszczowej oraz wszelkie używki i sól, utrudniające oczyszczanie organizmu z toksyn.

 


Masz pytanie? Wyślij je do nas - eksperci@iwoman.pl . Najpopularniejsze tematy przekażemy naszym ekspertom.
2013-04-25 10:21
Ogólne dieta, odchudzanie, zdrowie, skóra, cellulit Komentarze (0)

Po długim czasie noszenia grubych czapek i objadania się niezdrowym jedzeniem w zimie, włosy mogą być osłabione, łamliwe i elektryzować się. Na wiosnę zadbajmy więc o kondycje włosów od wewnątrz, fundując im odbudowujące menu.

Na co zwrócić szczególnie uwagę w codziennym jadłospisie?
    Pełnowartościowe białko. Jego źródłem są: mięso; najlepiej drób, chuda wołowina,  cielęcina, jagnięcia, ryby, mleko i produkty mleczne, jajka.  Obecny w nich komplet niezbędnych aminokwasów odbuduję zniszczoną strukturę włosów. Codziennie warto zjeść porcję chudego mięsa lub ryby i 2 porcje produktów mlecznych.
    Witamina A, która występuje również w produktach mlecznych i rybach, jak też (w postaci beta-karotenu) w żółto-pomarańczowych owocach (morele, brzoskwinie, melony) i warzywach (np. marchew, czerwona papryka, pomidory, dynia, szpinak, brokuły, brukselka). Produkty te warto jeść zawsze z małym dodatkiem tłuszczu - łyżką oleju czy oliwy z oliwek. Witamina A jest bowiem witaminą rozpuszczalną w tłuszczach i bez tego dodatku jej wchłanianie jest niemożliwe. Bardzo dobrym źródłem witaminy A są podroby np. wątróbka, której porcję można raz na tydzień zaserwować na obiad.
    Miedź - odpowiedzialna jest za utrzymanie struktury kreatyny, która buduje skórę i jej wytwory, a jej dobrymi źródłami są: nasiona słonecznika i sezamu, orzechy laskowe, migdały, nasiona roślin strączkowych, kasza gryczana i owoce suszone jak również mięso i wątroba.
     Krzem, którego źródłem w diecie są kasze, przetwory zbożowe, warzywa korzeniowe.

Praktyczna rada. Jeżeli włosy są suche i słabe, co drugi, trzeci dzień jako dodatek obiadowy zjadajmy porcję kaszy gryczanej, codzienne przygotowujmy kolorowe sałatki; z pomidorów, szpinaku, marchewki, papryki, posypujmy je uprażonymi na patelni nasionami sezamu i słonecznika. Raz na tydzień pozwólmy sobie na porcję wątróbki na obiad.
 


Masz pytanie? Wyślij je do nas - eksperci@iwoman.pl . Najpopularniejsze tematy przekażemy naszym ekspertom.
2013-04-18 09:21
Ogólne dieta, włosy, witamina a Komentarze (0)

Jedną z przyczyn powstrzymujących szczególnie Panie przed rzuceniem palenia papierosów jest lek przed przybraniem na wadze.. Jak pokazują badania większość osób walczących z tym nałogiem tyje. Jaka jest tego przyczyna?

Papierosy często zmniejszają nasze łaknienie i apetyt na niektóre pokarmy. Po rzuceniu więc odczuwamy większy głód, zwiększa się percepcja smaków i zapachów, co wpływa na większą ochotę na smakołyki. Nikotyna przyspiesza też metabolizm i zwiększa spalanie kalorii. Palenie jest zajęciem, które często zastępuje jedzenie.. Co więc ląduje w naszych rękach zamiast papierosa? Przekąski i to najczęściej te wysokokaloryczne słodycze, chipsy, orzeszki

Pseudokorzyści wynikające z palenia (blokada ośrodka głodu i przyspieszenie tempa przemiany materii) absolutnie nic nie znaczą wobec spustoszenia, jakie sieje w naszym organizmie dym papierosowy Poza zwiększonym ryzykiem choroby nowotworowej i chorób układu krążenia, palenie tytoniu może upośledzać tolerancję glukozy, co sprzyja rozwojowi cukrzycy typu drugiego oraz otyłości brzusznej. Powoduje też kumulację wolnych rodników, a co za tym idzie, przyśpieszenie procesów starzenia, gorszy stan skóry, włosów, paznokci i cellulit

Nie podlega więc dyskusji, że palenie warto rzucić, a, by na wadze nie pojawiły się dodatkowe kilogramy, wystarczy zadbać o dobrze zbilansowany jadłospis. Ze względu na możliwość spadku tempa przemiany materii można delikatnie obniżyć kaloryczność dziennego menu (kobiety 1600-1700 kcal, mężczyźni ok. 2000 kcal). Poza tym, głównymi zasadami w diecie ponałogowej jest; regularne jedzenie, unikanie podjadania, spożywanie produktów napędzających metabolizm i oczyszczających organizm.

Regularne spożywanie posiłków (od rana co 3 godziny) zapobiega nagłym napadom głodu, kontroluje nasz apetyt, ponieważ powoduje utrzymanie odpowiedniego poziomu cukru w organizmie. Pomoże nam też w walce ze zbędnym i tuczącym podjadaniem. Gdy jednak nie możemy powstrzymać się od dodatkowych przekąsek np. wieczorem, niech będą one zdrowe i niskokaloryczne, Zawsze możemy sobie zaserwować bez limitu kawałki warzyw (ogórka, marchewki czy papryki). To zdrowa alternatywa zaspokajania występującego u palaczy mechanizmu:  rękausta. Gdy warzywa nas nie satysfakcjonują, możemy też czasem sięgnąć po inne przekąski, ale już w ograniczonych ilościach garść orzechów czy suszonych owoców, kawałek gorzkiej czekolady.

W walce z głodem wesprą nas też produkty, które nie zawierają dużych ilości łatwoprzyswajalnych węglowodanów i o niskim indeksie glikemicznym, po których zjedzeniu uczucie sytości będzie się długo utrzymywać. W związku z tym jedzmy zawsze do posiłku warzywa, wybierajmy razowe pieczywo, pełnoziarniste płatki, grube kasze, brązowy ryż i razowe makarony. Zrezygnujmy przed wszystkim ze słodyczy! Cukier w nich zawarty napędza nasz apetyt, a nadmiar tego składnika w organizmie szybko wykorzystywany jest do syntezy trójglicerydów, co oznacza odkładanie się w komórkach tłuszczowych dodatkowego tłuszczyku.

Poza tym komponując codzienne menu nie zapominajmy o produktach bogatych w pełnowartościowe białko, takich jak chude mięso, ryby czy nabiał. Białko to składnik nakręcający metabolizm. Po jego spożyciu następuje okresowy wzrost natężenia przemiany materii i wydatków energetycznych związany z trawieniem i wchłanianiem, wyższy niż po posiłkach bogatych w tłuszcz czy węglowodany.

Po rezygnacji w palenia musimy też oczyścić organizm z toksyn i wolnych rodników. W tym zadaniu pomoże nam picie dużej ilości płynów, szczególnie wody. To ona stanowi środowisko wszystkich procesów życiowych, ułatwia trawienie i oczyszcza organizm. Absolutne niezbędne minimum to 2 litry płynów na dobę.

Korzystny będzie też jadłospis bogaty w antyoksydanty, które neutralizują działanie wolnych rodników. Ich bogatym źródłem są warzywa (pomidory, brokuły, papryka, sałata, nasiona roślin strączkowych oraz owoce (aronia, czarne i czerwone porzeczki, grejpfruty, jeżyny i winogrona). Oczyszcza też i nakręca metabolizm błonnik. Składnik ten przede wszystkim przyspiesza i wspomaga pracę jelit. Poza tym włókno pokarmowe ma właściwości obniżania gęstości energetycznej pożywienia, szczególnie poprzez zmniejszenie wykorzystania tłuszczu przez organizm. Dzięki właściwości wiązania wody, błonnik pęcznieje w żołądku, co powoduje spowolnienie jego opróżniania, a wiec wydłuża uczucie napełnienia. Doskonałym źródłem błonnika są otręby pszenne, ale również płatki owsiane, jęczmienne, kukurydziane, kasza gryczana, ryż brązowy, pieczywo żytnie razowe, nasiona słonecznika i dyni, warzywa i owoce: soja, soczewica, fasola, bób, kalafior, kapusta, buraki, seler, pietruszka, marchew, rzodkiew, brukselka, czarne jagody, porzeczki, gruszki i jabłka.

 


Masz pytanie? Wyślij je do nas - eksperci@iwoman.pl . Najpopularniejsze tematy przekażemy naszym ekspertom.
2013-04-11 07:41
Ogólne dieta, błonnik, tycie, palenie, aronia, mikroelementy Komentarze (0)

Brzydka pogoda i obniżone samopoczucie to częsta przyczyna sięgania po dodatkowe porcje jedzenia, które mają poprawić nasz nastrój. Pamiętajmy, że najsłynniejsze spożywcze pocieszczacze, np. cukier i tłuszcz, długofalowo nie koniecznie poprawią nasz stan psychiczny. Są lepsze sposoby.

Jedzenie to najłatwiejszy i najszybszy sposób na poprawę humoru. Spożycie ulubionego produktu, potrawy interpretujemy jako zrobienie czegoś dobrego dla siebie. Relacje międzyludzkie, postanowienia, praca, hobby to wszystko może zawieść i nie udać się, możemy nie mieć na to czasu.. A jedzenie jest zawsze przy nas, niezawodnie poprawi nam nastrój, odstresuje, wypełni pustkę po stracie czy niepowodzeniach, brak słońca ;). Dlatego często zaglądamy do lodówki w stanach stresu lub obniżenia nastroju. Czym najczęściej się pocieszamy?

Słodycze

Lubimy słodycze bo są smaczne. Słodki smak pierwszo-poznany po urodzeniu daje nam ukojnie i pocieszenie. Relaksujące i poprawiające nastrój działanie słodyczy ma też swoje uzasadnienie fizjologiczne.
Jeżeli chcemy mieć dobry nastrój, nasz mózg musi być dobrze odżywiony, wtedy też produkuje odpowiednie ilości serotoniny (hormonu szczęścia). Mózg pracuje na glukozie, czyli cukrze. Gdy czujemy się rozdrażnieni, zestresowani lub apatyczni, to znak, że mózg jest głodny, a w konsekwencji wytwarza zbyt mało serotoniny.

Gdy zjemy coś słodkiego, poziom glukozy we krwi podniesie się szybko i szybko również glukoza dotrze do mózgu. Po zjedzeniu batonika nastrój się nam poprawia, ale na krótko (tylko kilka minut), szybko po tym następuje gwałtowny spadek formy. Znajdujące się w słodyczach cukry proste są szybko wchłaniane. Mózg odżywia się, ale energii starcza mu na chwilę.
Najbardziej lubimy czekoladę lub słodycze z czekoladą : batoniki, ciastka. Czekolada zawiera fenylotylaminę, która pobudza w organizmie produkcję endorfin, zwanych potocznie "hormonami szczęścia". Działają one euforyzująco, poprawiają samopoczucie, osłabiają stres. Teobromina zawarta w czekoladzie  działa  stymulująco na ośrodkowy układ nerwowy, dając efekty podobne jak kofeina.

Pamiętajmy jednak, że słodycze tuczą, a każdy dodatkowy kilogram wywołuje zazwyczaj przygnębienie i zdenerwowanie. Warto więc nie pocieszać się czekoladą, a na nawyk jedzenia słodyczy zastosować kurację odwykową;)

Produkty tłuste i fast foody.

Są smaczne, bo tłuszcz jest nośnikiem smaku! Fast foody to połączenie tłuszczu i łatwo przyswajalnych węglowodanów, czyli szybka energia + dobry smak! Na taki zastrzyk energetyczny mózg odpowiada silnym pobudzeniem, co odczuwamy jako przyjemność. Niestety nie na długo. Okazuje się, że jedzenie zawierające dużej ilości cukrów i tłuszczów może nawet powodować wzrost agresji! Poza tym duży udział w diecie tłuszczy nasyconych (głównie z produktów zwierzęcych), powoduje spowolnienie pracy naszego mózgu i w konsekwencji spadek nastroju.

A co tak naprawdę poprawi nam nastrój?

Jak udowodniono w wielu badaniach dobrze zbilansowana dieta. Warto jeść posiłki regularnie i o odpowiedniej ilość produktów zbożowych pełnoziarnistych, co spowoduje stałe utrzymanie się odpowiedniego poziomu cukru we krwi, odpowiednie odżywienie mózgu i zapobiegnie spadkom nastroju. Produkty te to także źródło łagodzącego stres i napięcie magnezu. Nasz układ nerwowy wspiera witamina B1 i B6, których niedobór może doprowadzić nawet do depresji. Jedzmy więc dużo bogatych w te składniki kasz, ryżu brązowego, nasion słonecznika, orzechów i ryb.

Pamiętajmy o codziennej porcji białka - to składnik odpowiedzialny za odbudowę i regenerację komórek nerwowych. Jego niedobór może spowodować zaburzenia w procesach myślenia. Bogate w białko mięsa i ser to też źródło tryptofanu, z którego powstaje serotonina. Nie rezygnujmy całkowicie z tłuszczu, tylko spożywajmy  go w postaci tłuszczów roślinnych (oliwa z oliwek, oleje roślinne). Badania wskazują, że dieta bardzo niskotłuszczowa może przyczynić się do rozwoju chorób układu nerwowego np. depresji. Jedzmy też dużo warzyw i owoców. Zawarta w nich witamina C bierze udział w przekształcaniu tryptofanu w serotoninę, a potas poprawia dotlenienie mózgu i reguluje czynności nerwów,

Pamiętajmy, by komponować jadłospis tak by zaspokajał rzeczywiste potrzeby fizjologiczne organizmu, a nie służył chwilowej poprawie samopoczucia.

 


Masz pytanie? Wyślij je do nas - eksperci@iwoman.pl . Najpopularniejsze tematy przekażemy naszym ekspertom.
2013-04-04 10:54
Ogólne dieta, psychika, zdrowie Komentarze (1)