iWoman.pl iWoman.pl

przejdź do listy blogów przejdź do serwisu

LogowanieRejestracja

Stan naszego uzębienia, poza odpowiednią higieną jamy ustnej, zależy też od diety. Zakorzenione od dzieciństwa, zdrowe zasady komponowania codziennego jadłospisu, to doskonała metoda zapobiegania częstym wizytom u dentysty. Jakie produkty jeść codziennie dostarczać organizmowi, a jakich unikać by nasz uśmiech by piękny przez wiele lat?

Codziennie w diecie

WAPŃ - To najważniejszy minerał w diecie, będący głównym budulcem kości i zębów (w 99% skumulowany w tych miejscach). Nieodpowiednia ilość wapnia w organizmie osłabia w pierwszej kolejności zęby. Demineralizacja szkliwa, w takiej sytuacji, zachodzi bardzo szybko i prowadzi do próchnicy.

Najlepszym źródłem wapnia jest mleko i produkty mleczne. Pierwiastek ten występuje też w sporych ilościach w rybach (szczególnie tych, które spożywamy ze szkielecikami szprotki, sardynki), nasionach roślin strączkowych soi i fasoli, migdałach i orzechach, maku, suszonych figach oraz niektórych warzywach, takich jak jarmuż, brukselka, kapusta, brokuły, natka pietruszki. Warto jednak zaznaczyć, że wapń z produktów mlecznych jest przyswajalny przez organizm w 30%, zaś w produktach roślinnych występuję najczęściej w formie nierozpuszczalnych soli (np. szczawianów), co ogranicza jego wchłanianie i dostępność do 10-13%.

FOSFOR - To kolejny istotny składnik, budujący nasze zęby. Ponad 85% fosforu obecnego w organizmie zgromadzone jest w szkielecie. Pierwiastek ten współdziałając z wapniem, uczestniczy w mineralizacji kości i zębów.
Fosfor powszechnie występuje w naszej żywności, szczególnie w nabiale, rybach, nasionach roślin strączkowych, produktach zbożowych, dlatego rzadko pojawiają się jego niedobory.

Uważać trzeba na nadmiar fosforu w diecie. Za wysoki poziom tego pierwiastka, wpływa na zaburzenia ilości wapnia w organizmie, dlatego bardzo ważne jest zachowanie odpowiedniej proporcji między tymi składnikami (1:1). By nie przekroczyć dziennej normy na fosfor powinnyśmy spożywać jak najmniej przetworzonych wędlin, serów topionych, koncentratów zup i deserów w proszku oraz napojów typu coca- cola oraz fast-foodów.

WITAMINA D - Równie ważna, co wapń i fosfor, niezbędna do prawidłowej gospodarki wapniowej i tworzenia kośćca. Jej rola polega głównie na wzmaganiu wchłaniania wapnia z pożywienia i wyrównaniu nieodpowiedniej proporcji w organizmie między wapniem a fosforem. Niedobory witaminy D zazwyczaj prowadzą do niedoborów wapnia.
Witaminę D przyjmujemy z pożywieniem, jak również tworzy się ona w skórze pod wpływem promieni słonecznych. Szczególnie bogate są w nią oleje w wątroby ryb (trany). Inne źródła to ryby takie jak; węgorz, śledź, makrela, łosoś, sardynki, tuńczyk, jajka, wątróbka cielęca, masło i mleko (ale nie to 0%, bo witamina D jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach)

FLUOR - Minerał, podobnie jak wapń i fosfor, budujący zęby i kości. Ma też wpływ na metabolizm bakterii płytki nazębnej. To, że jest istotny w zapobieganiu próchnicy, wiedzą już uczniowie szkół podstawowych, przechodzący obowiązkową fluoryzację. Występuje głównie w wodzie mineralnej, w ilości 0,1mg/l - 20 mg/l. Z produktów spożywczych najbogatszym źródłem fluoru są ryby. Pewne ilości tego składnika zawierają także; herbata, produkty zbożowe i sery.

Czego unikać? Przed wszystkim CUKRU!

Produkty szczególnie negatywnie wpływające na stan uzębienia, które zdecydowanie powinniśmy ograniczyć w naszej diecie to: czekolady, batony, cukierki (zwłaszcza te typu toffi, krówki), ciastka i ciasta, słodkie napoje gazowane, miód, marmolady i dżemy etc. Znajdujące się w nich cukry (szczególnie sacharoza), oblepiają zęby i stają się świetną pożywką dla bakterii. Bakterie w wyniku metabolizowania cukrów, wytwarzają kwasy, które powodują demineralizację szkliwa. Tak powstaje próchnica. Ryzyko tej choroby jest największe, jeśli cukier spożywamy pomiędzy posiłkami, czyli w czasie tak zwanego podjadania, wtedy łatwiej dochodzi do zatrzymywania cukru na powierzchni zębów, niż w czasie głównych posiłków.
 


Masz pytanie? Wyślij je do nas - eksperci@iwoman.pl . Najpopularniejsze tematy przekażemy naszym ekspertom.
2013-05-23 13:07
Ogólne dieta, odżywianie, zęby, mineraly Komentarze (0)

Bardzo często, gdy podejmujemy decyzję o odchudzaniu rezygnujemy z jedzenia pieczywa. Nie jest to jednak dobra droga do utraty kilogramów. Pieczywo powinno być składnikiem każdej diety, nawet odchudzającej. Ciężko jednak znaleźć w każdym sklepie chleb dobrej jakości, wiec najlepiej przygotować go samemu!

Poniżej przedstawiam szybki i prosty sposób jak z kilku zdrowych składników wyczarować super zdrowy chlebek!

CHLEBEK Z TWAROGU I PŁATKÓW

Składniki:
    2 kostki chudego twarogu (450-500g),
    3 jajka,
    10-12 łyżek płatków owsianych (ok. szklanka),
    4 łyżki otrąb pszennych,
    wg. uznania: nasiona słonecznika, dyni, siemię lnianie,
    łyżeczka soli
    łyżeczka proszku do pieczenia.

Twaróg miksujemy z jajkami na gładką masę, dodajemy resztę składników i mieszamy. Pieczemy ok. 1 godz w temp. 180 st.

Super sycące, naładowane dobrą energią z naturalnych składników, a do tego, bogactwo błonnika składników, składników mineralnych i witamin. Średniej grubości kromka ma 110 kcal i aż 10g białka! 1-2 kromki takiego chleba powinny być częścią śniadania i lunchu, dzięki czemu posiłki te dadzą nam odpowiednią energię i sytość na parę godzin.

Płatki owsiane bogate w błonnik szczególnie ten obniżający poziom cholesterolu i zmniejszający wchłanianie tłuszczu w jelitach

Otręby pszenne bogate w błonnik przyspieszający perystaltykę jelit, doskonały na zaparcia.

Pestki dyni i słonecznika bogate w błonnik, magnez, cynk, miedź, witaminę E

Jajko i twaróg źródło pełnowartościowego, sycącego i podnoszącego tempo przemiany materii białka.
 


Masz pytanie? Wyślij je do nas - eksperci@iwoman.pl . Najpopularniejsze tematy przekażemy naszym ekspertom.
2013-05-17 12:41
Ogólne błonnik, witaminy, Chleb Komentarze (0)

Ale w rozsądny sposób! Stopniowo zmieniając swoje nawyki żywieniowe. Zamiast stosować głodówki i rygorystyczne diety, zacznijmy od kilku zmian w dziennym menu, które mogą zaowocować stopniową i trwałą zmianą wagi.

Poniżej 10 modyfikacji, które możemy wprowadzić do swojego jadłospisu, wydawałoby się, że nieznaczących, niewymagających specjalnego wysiłku, a jednak jak bardzo znaczących. Zachęcam. Liczby nie kłamią.

1. Twaróg czy żółty ser?
2 plasterki sera żółtego (gouda) 130 kcal, 9g tłuszczu
2 plastry twarogu chudego (80g) 80 kcal, 0,4g tłuszczu
Możesz zaoszczędzić: 50 kcal, 8,6 g tłuszczu

2. Kawa z mlekiem czy śmietanką?
100 ml śmietanki 12% - 134 kcal, 12g
szklanki mleka 0,5% - 50 kcal, 0,6 g tłuszczu
Możesz zaoszczędzić: 84 kcal, 11,4 g tłuszczu

3. Cola czy woda?
Szklanka coli 100 kcal
Szklanka wody 0 kcal

4. Frytki czy ziemniaki?
100g frytek 210 kcal, 12g tłuszczu
2 ziemniaki (120g) 100 kcal, 0,12g tłuszczu
Możesz zaoszczędzić: 110 kcal, 11,88 g tłuszczu

5. Kotlet smażony czy mięso pieczone?
Kotlet schabowy (100g) 210 kcal, 12 g tłuszczu
Plaster schabu pieczonego (100g) 190 kcal, 10g tłuszczu
Możesz zaoszczędzić: 20 kcal, 2 g tłuszczu

6. Sałatka z majonezem czy jogurtem?
2 łyżki majonezu 150 kcal, 15g tłuszczu
2 łyżki jogurtu naturalnego 30 kcal, 1 g tłuszczu
Możesz zaoszczędzić: 120 kcal, 14 g tłuszczu

7. Kanapki z masłem czy bez?
2 łyżeczki masła 75 kcal, 8g tłuszczu

8. Winogrona czy jabłko?
100g winogron 65 kcal
100g jabłka 48 kcal
Możesz zaoszczędzić: 17 kcal

9. Cukier do herbaty czy cytryna?
2 łyżeczki cukru 40 kcal

10. Salami czy polędwica z indyka na kanapkę?
4 plasterki salami (30g) 160 kcal, 15 g tłuszczu
2 plasterki polędwicy z indyka (30g) 32 kcal, 1,5 g tłuszczu
Możesz zaoszczędzić: 125 kcal, 13,5 g tłuszczu

Co zyskamy na tych dziesięciu zmianach?

Oszczędność 741 kcal i 69,4 g tłuszczu! Jeżeli codziennie wprowadzimy taką redukcję kalorii możemy chudnąć ok. 0,5-1 kg na tydzień.
 


Masz pytanie? Wyślij je do nas - eksperci@iwoman.pl . Najpopularniejsze tematy przekażemy naszym ekspertom.
2013-05-10 14:37
Ogólne dieta, odchudzanie, zdrowie Komentarze (0)