iWoman.pl iWoman.pl

przejdź do listy blogów przejdź do serwisu

LogowanieRejestracja

Przy zespole jelita nadwrażliwego powinnyśmy indywidualnie dobrać zalecenia żywieniowe w zależności od objawów choroby. Odpowiednią dietę często trzeba połączyć z psychoterapią i regularnym przyjmowaniem leków.
ZJN jest chorobą czynnościową układu pokarmowego charakteryzującą się zaburzeniami w oddawaniu stolca (biegunki lub zaparcia) i bólem brzucha, który zmniejsza swą intensywność lub ustępuje po wypróżnieniu. W przebiegu choroby może również występować wiele innych objawów klinicznych, niezwiązanych z przewodem pokarmowym np. poczucie lęku, rozdrażnienia czy depresja. Jeżeli cierpimy na ZJN nasz układ pokarmowy jest bardzo wrażliwy na szereg czynników, takich jak rozciąganie (przesuwanie treści pokarmowej, gazy), stres, leki, sposób odżywiania, niektóre składniki pokarmowe oraz inne czynniki środowiskowe.
Wyróżniamy 3 postacie ZJN:
  • ZJN z przewagą biegunki (dominują papkowate lub wodniste wypróżnienia z bolesnymi parciami na stolec).
  • ZJN z przewagą zaparć (dominują zaparcia stolca – mniej niż 3 wypróżnienia na tydzień, bądź stolce twarde, oddawane z wysiłkiem).
  • Postać mieszaną biegunkowo – zatarciową (okresy luźnych stolców przeplatają się z kilku lub kilkunastodniowymi okresami zaparć).
Dieta powinna być przede wszystkim indywidualnie dopasowana w zależności od objawów (postać zaparciowa, biegunkowa) i nasilenia choroby.
Zasady diety – postać zaparciowa:
  • Powolne wprowadzanie diety bogatoresztkowej - zwiększanie w dziennym jadłospisie błonnika pokarmowego. Najwięcej tego składnika zawierają: otręby pszenne, siemię lniane, jabłka suszone, płatki jęczmienne, śliwki suszone, ryż brązowy, płatki kukurydziane, płatki owsiane, rodzynki, kasza gryczana, kasza jęczmienna, pieczywo razowe i grahamki, seler, pietruszka, buraki, marchew. Produkty te należy do diety wprowadzać stopniowo, gdyż może się okazać, że niektóre z nich są źle tolerowane. W postaci zaparciowej choroby codziennie powinno się przyjmować ok. 30-40 g błonnika.
  • Picie dużych ilości płynów (min. 2 lity), szczególnie wody, łagodnych herbatek owocowych, słabej herbaty zielonej. Najlepiej by napoje, miały dość wysoką temperaturę. Ciepłe płyny pobudzają jelita do pracy.
  • Ograniczenie spożywania tłuszczów, cukru, słodyczy, naturalnej kawy, alkoholu, gazowanych napojów, białego pieczywa białego ryżu, mąki pszennej wysokiego przemiału.
  • Pomocna jest także aktywność fizyczna, zwłaszcza, jeśli wykonywana jest bardzo regularnie. Na zaparcia dobre są ćwiczenia angażujące do pracy mięśnie brzucha, szczególnie dolne partie (np. brzuszki w nogami w górze czy skręty tułowia)
  • REGULARNOŚĆ JEDZENIA POSIŁKÓW: Należy jeść 5 posiłków dziennie, o nie za dużej objętości, co 2,5-4 godziny, o w miarę stałych porach. Częstą przyczyną zaprać jest nie spożywanie śniadania, posiłek ten wywołuje bowiem odruch „ żołądkowo-okrężniczy”.
  • Potrawy najlepiej przyprawiać ziołami, szczególnie tymi, które poprawiają przemianę materii (np. imbir, mięta, ziele angielskie, bazylia, cząber, kminek, koper włoski, majeranek)
 
Zasady diety – postać biegunkowa
  • Zmniejszenie ilości spożywanego błonnika nierozpuszczalnego. Niewskazane są więc otręby pszenne, pełnoziarniste produkty zbożowe, musli, surowe warzywa. Można natomiast jeść produkty będące źródłem frakcji rozpuszczalnej błonnika, np. miąższ owoców, gotowane warzywa np. marchew, ziemniaki. W czasie stosowania diety wskazane jest również spożywanie oczyszczonych produktów zbożowych, takich jak pieczywo jasne, ryż biały, makaron, drobne kasze np. manna.
  • Odpowiednia podaż płynów, ponieważ podczas biegunki traci się jej bardzo dużo (również elektrolitów –sodu i potasu). Zaleca się wypijanie minimum 2 litrów płynów na dobę. Najlepiej by była to woda, pita między posiłkami. Wypijanie wody razem z posiłkiem przyspiesza przejście jedzenia przez przewód pokarmowy.
  • Osoby cierpiące na biegunkę powinny spożywać często (5-6 razy dziennie) małe ilości wskazanych pokarmów w pewnych odstępach czasu (2-3h).
  • Ważne jest by wyeliminować produkty smażone na rzecz gotowanych w wodzie i na parze, pieczonych w folii w piekarniku, duszonych.
 
 
Produkty ogólnie niewskazane w ZJN:
·         Produkty działające wzdymająco: głównie cebula, czosnek, kapusta, brukselka, rośliny strączkowe (fasola, groch), papryka, kukurydza, orzechy.
·         Mocna kawa i herbata.
·         Tłuste pokarmy.
·         Czekolada i słodycze.
·         Alkohol.
·         Duże ilości jaj
·         Jeżeli ZJN przebiega z nadwrażliwością na laktozę, wykluczyć trzeba mleko, zazwyczaj dobrze tolerowane są jogurty i kefiry.
 
Dobrze jest jeść w spokoju, nie podczas innych czynności (np. oglądania tv), powoli, małe kęsy, dokładnie każdy żując.
Dietę należy modyfikować w zależności od postaci choroby. Ważna jest też jej indywidualizacja, gdyż nie wszystkie produkty spożywcze działają tak samo na każdego. Niezbędna jest więc własna obserwacja organizmu i samopoczucia po posiłkach.


Masz pytanie? Wyślij je do nas - eksperci@iwoman.pl . Najpopularniejsze tematy przekażemy naszym ekspertom.
2011-11-24 13:41
Ogólne zjn Komentarze (0)

Jesienią często gubimy motywację do odchudzania. Wychłodzony organizm domaga się większej ilości energii, szczególnie z produktów słodkich i tłustych, a sałatki z surowych warzyw przestają być atrakcyjne. Dodatkowo długie, ponure wieczory zachęcają do poprawienia sobie nastroju czekoladą i ciasteczkami.

Na co w tym okresie zwrócić uwagę w jadłospisie? Kilka praktycznych rad:
·         Zawsze na pierwszym miejscu, wymieniana do znudzenia, ale najważniejsza, rada: posiłki jedzmy jak najbardziej regularnie, najlepiej co 3 godziny, unikając w ten sposób uczucia silnego głodu.
 
·         Starajmy się komponować nasze menu, tak by znalazło się w nim jak najwięcej potraw ciepłych – bardziej sycących.
 
·         Ponieważ, im jest zimniej, tym mniej chce nam się pić wody, starajmy się jeść posiłki płynne; zupy (pomidorową, barszcz z buraków lub chociaż podgrzane soki warzywne), płatki z ciepłym mlekiem, by w ten sposób zwiększyć ilość przyjmowanych płynów.
 
·         Pijmy herbaty z dodatkiem rozgrzewających, korzennych przypraw: goździkami, imbirem, cynamonem. Raz dziennie można się też skusić na mleko (do 2% tłuszczu) z łyżeczką miodu, które zaspokoi trochę chęć na jedzenie słodkie.
 
·         Potrawy przyprawiajmy poprawiającymi krążenie; pieprzem, chili oraz wzmacniającymi odporność czosnkiem, chrzanem i cebulką.
 
·         Unikajmy alkoholu, po jego spożyciu efekt rozgrzania jest chwilowy. Alkohol powoduje rozszerzenie naczyń, co przyspiesza wymianę ciepła z otoczeniem i tym samym jego utratę. 
 
Przykładowe dzienne menu na 1200 kcal
Śniadanie:
  • Owsianka: 4 łyżki płatków owsianych, pół startego jabłka, łyżeczka miodu, pół łyżeczki cynamonu, pół szklanki mleka 1,5%.
Płatki zalewamy wrzątkiem i chwilę gotujemy (aż woda odparuje), dodajemy mleko, miód, starte jabłko i cynamon i gotujemy jeszcze minutkę. Czekamy aż ostygnie.
  • Kubek zielonej herbaty
II śniadanie:
  • Kromka razowego pieczywa (40g), posmarowana serkiem homogenizowanym z dodatkiem ziół, z 2 plasterkami drobiowej wędliny (40g), kawałkiem ogórka
  • Szklanka soku pomidorowego
Obiad:
  • Mała pierś kurczaka (150g), przyprawiona pieprzem i ostrą papryką, duszona z czosnkiem i cebulką z 3 łyżkami ryżu brązowego i 200g fasolki szparagowej.
  • Kubek herbaty z dzikiej róży
Podwieczorek:
  • Garść suszonej żurawiny i 10 migdałów
  • Kubek zielonej herbaty
Kolacja:
  • Zupa krem z cukini: na 2 porcje: 300 g cukini, mała cebula, ząbek czosnku, 2 szklanki wywaru warzywnego, łyżka oleju lub oliwy, szczypta soli i pieprzu, suszona bazylia, ½ opakowania jogurtu naturalnego.
 
Cebulę i czosnek kroimy i podsmażamy na oleju, dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę cukinię, przyprawiamy i zalewamy wywarem. Gotujmey aż cukinia będzie miękka. Całość miksujemy i mieszamy z jogurtem.
 
  • Kubek herbaty z imbirem


Masz pytanie? Wyślij je do nas - eksperci@iwoman.pl . Najpopularniejsze tematy przekażemy naszym ekspertom.
2011-11-17 13:55
Ogólne dieta, odchudzanie, jesień Komentarze (0)

Istotnymi czynnikami, mogącymi znacznie polepszyć jakość życia osób starszych i zapobiec rozwojowi licznych chorób, są zdrowe odżywianie i utrzymanie prawidłowej masy ciała.
 
Głównym celem diety jest pokrycie potrzeb organizmu, w taki sposób by opóźniać naturalne procesy starzenia. Ważne jest również zapewnienie przyjemności ze spożywania posiłków, z uwzględnieniem ograniczeń związanych z zaburzeniami w odczuwaniu smaku i zapachu oraz łagodzeniem ewentualnych dolegliwości.
 
Ludzie starsi potrzebują tych samych składników, co ludzie młodzi. Jednak w miarę starzenia się organizmu zapotrzebowanie na energię obniża się, a na niektóre składniki odżywcze wzrasta, ze względu na wolniejsze trawienie i zmniejszenie wchłaniania pożywienia.
 
U osób starszych spowalnia się podstawowa przemiana materii. Obniża się również aktywność fizyczna. Z tego powodu z wiekiem zmniejsza się zapotrzebowanie energetyczne organizmu. Mężczyźni w wieku podeszłym powinni zazwyczaj spożywać ok. 1750 – 1950 kcal, kobiety 1500-1700 kcal. Bardzo istotne jest utrzymywanie właściwej masy ciała, ponieważ zarówno nadmierna jak i za mała waga jest niekorzystna dla zdrowia.
 
Podstawowym źródłem energii w diecie powinny być węglowodany (45-65% energii). Oczywiście chodzi o węglowodany złożone, których źródłem jest pieczywo, kasze, ryż, makaron, płatki. Ograniczeniu podlega tłuszcz (25-30% energii) i co najważniejsze powinien on być spożywany głownie z produktów pochodzenia roślinnego (oleje). Ważna jest również odpowiednia podaż kwasów tłuszczowych omega 3 (ryby morskie).
 
Zazwyczaj zapotrzebowanie na białko nie zmienia się, istotne jest jednak by 50% tego składnika było dostarczane z produktów będących źródłem białka pełnowartościowego (chude mięso, ryby, produkty mleczne). Należy pamiętać o odpowiedniej ilości błonnika w codziennym jadłospisie (20-40g).
 
Wśród witamin szczególną uwagę trzeba zwrócić na witaminę D, B2 i B12, kwas foliowy, a także witaminy antyoksydacyjne: A, E i C. U osób starszych dieta powinna również zapewniać odpowiedni poziom wapnia i żelaza.
 
Praktyczne zasady diety:
  • Urozmaicenie pożywienia, co zapewnia większe prawdopodobieństwo dostarczenia wszystkich składników odżywczych i brak monotonii w jadłospisie.
  • W diecie powinny się znaleźć produkty z wszystkich grup: produkty zbożowe, mleko i przetwory mleczne, mięso i ryby, warzywa i  owoce oraz "dobre” tłuszcze. Produkty zbożowe najlepiej wybierać pełnoziarniste (razowe pieczywo, brązowy ryż, kasze, razowe makarony, musli) ponieważ zawierają błonnik (pomaga na często pojawiające się w wieku starszym zaparcia) i o wiele więcej cennych składników niż ich "oczyszczone" odpowiedniki. Osoba starsza powinna wypić codziennie 2-3 szklanki mleka lub jogurtu czy kefiru, zjeść 1 porcję chudego mięsa lub ryby, 200g owoców i 400g warzyw. Jeżeli chodzi o tłuszcze, najlepiej wybierać roślinne - olej i miękkie margaryny.
  • Wszystkie wymienione wyżej produkty należy podzielić na 5 posiłków, spożywanych w ciągu dnia. Najlepiej wyznaczyć stałe godziny ich jedzenia, z przerwami nie dłuższymi niż 3 godziny.
  • Bardzo ważne jest picie odpowiedniej ilości wody! Zaleca się co najmniej 8 szklanek płynów dziennie, gdyż ryzyko odwodnienia wraz wiekiem wzrasta. Ludzie starsi często nie odczuwają pragnienia ze względu na to, że mechanizm jego odczuwania z wiekiem staje się mniej wrażliwy. Niedobór wody powoduje m.in. zaburzenia w pracy nerek i układu moczowego, skoki ciśnienia krwi, suchość skóry i spojówek, bóle głowy i zaparcia.
  • Należy unikać: cukru, słodyczy, soli i produktów z dużą jej zawartością, napojów gazowanych, produktów będących źródłem tłuszczów zwierzęcych: masło, smalec, tłuste mięsa, wędliny; boczek, baleron, golonka, tłuste kiełbasy, parówki, tłuste mleko, śmietana, sery żółte i topione.
Bardzo często osoby starsze lubią najbardziej produkty, które powinny być w ich jadłospisie ograniczone np. bułki z masłem i tłustą szynką, mięsa w tłustych sosach, słodkie bułki i ciasta. Z drugiej strony ciężko zachęcić do jedzenia dużej ilości warzyw, owoców czy picia wody.
Jak zachęcić do picia wody?
  • Ludzie starsi wolą raczej wodę ciepłą, można do niej dodawać cytrynę, ewentualnie odrobinę soku malinowego.
  • Zwiększenie ilości przyjmowanych płynów można również osiągnąć poprzez podawanie świeżych soków owocowych, warzywnych, herbat, napojów mlecznych oraz zup.
Jak zachęcić do jedzenia warzyw i owoców?
  • Najlepiej wybierać sezonowe, wtedy są najtańsze i najsmaczniejsze.
  • Można kupować warzywa łatwe do przygotowania np. już obrane lub rozdrobnione.
  • Wybierać rodzaj potraw, w których zawartość warzyw jest duża, np. lecho warzywne czy zupy jarzynowe.
  • Przygotowywać surówki rozdrabniając warzywa na drobnej tarce.
  • Poza sezonem warto kupować warzywa mrożone, są łatwe do przygotowania i mają wysoką wartość odżywczą.
  • Dobrym pomysłem na II śniadanie lub podwieczorek jest sałatka owocowa lub koktajl mleczno-owocowy.
  • Owoce można też dodawać do płatów śniadaniowych.


Masz pytanie? Wyślij je do nas - eksperci@iwoman.pl . Najpopularniejsze tematy przekażemy naszym ekspertom.
2011-11-10 10:46
Ogólne wiek, diet, 60 plus Komentarze (0)

 

Jesienno – zimowy styl życia nie bywa lekkim dla kondycji naszych oczu. Rzadko spacerujemy, a wiele godzin dziennie spędzamy na kanapie przed telewizorem lub z laptopem na kolanach. To jeden z nawyków wpływających na rozwój zaburzeń wzroku.
 
Każdy organ by odpowiednio funkcjonować potrzebuje wielu składników odżywczych wpływających na jego kondycje. Oczy też trzeba dobrze odżywić, by „służyły” nam przez długie lata…
 
Jakie to składniki potrzebne są naszym oczom?
 
Witamina A – to, że jest niezbędna dla oczu wie każdy. Jej niedostateczna ilość może prowadzić do zaburzeń widzenia o zmierzchu, czyli tzw. „kurzej ślepoty”, szczególnie niebezpiecznej dla kierowców. Jeżeli znaczne niedobory witaminy A utrzymują się, może dojść nawet do całkowitej utraty wzroku.
 
Źródłem witaminy A są zarówno produkty roślinne jak i zwierzęce. Najbezpieczniejsza dla nas jest występująca w warzywach i owocach prowitamina A (beta-karoten), która w organizmie przekształcana jest w witaminę A. Najbogatsze w beta-karoten są: marchew, boćwina, szczaw, szpinak, papryka czerwona, dynia, mango, papaja, morele, melon, cykoria, brokuły, por, pomidory, szparagi i brzoskwinie. Pamiętajmy, że do wchłaniania prowitaminy A potrzebny jest chociaż mały dodatek tłuszczu, dlatego surówki zawsze warto skrapiać olejem.
 
W produktach zwierzęcych witamina A występuje w postaci retinolu, a jej najlepsze źródła to: wątróbka, masło, margaryna, żółtko jaja, ryby: węgorz, makrela, tuńczyk, tłusty twaróg, pełne mleko.
 
By zapewnić odpowiednią dawkę witaminy A nie wystarczy tylko smarować pieczywa grubo masłem, jak uczyły nasze babcie. Trzeba by było zjeść wtedy 100g tego produktu, co wiąże się z dostarczeniem organizmowi ok. 700 kcal, nie pozostających bez znaczenia dla naszej sylwetki…
 
Witaminy z grupy B – wspomagają pracę nerwu wzrokowego, łagodzą objawy zmęczenia oczu i poprawiają ostrość wzroku. Wśród nich na szczególną uwagę zasługuje witamina B1, bo jej niedobór powoduje zaburzenia widzenia i ryboflawina, której za mała ilość w organizmie wywołuje zmiany w narządzie wzroku, pogorszenie widzenia i łzawienie oczu. Dobrym źródłem witaminy B1 są nasiona słonecznika, suche nasiona soczewicy czerwonej, orzechy, ryż, ciemne pieczywo, kasze, ryby, warzywa i owoce. W witaminę B2 bogate są jajka, pieczarki, twaróg, sery, a także różnego rodzaju pestki i nasiona.
 
Luteina i zeaksantyna – to związki należące do karotenoidów, zapobiegające uszkodzeniom wzroku. Luteina działa jak filtr, zabezpiecza oko przed szkodliwym działaniem promieni UVA i UVB, zeaksantyna fal światła niebieskiego. Luteina i zeaksantyna mają właściwości antyoksydacyjne, chronią siatkówkę oka przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki. Gdzie je znaleźć w pożywieniu? Ich źródłem są między innymi: kukurydza, szpinak, brokuły, zielony groszek, żółtko jaja.
 
Inne antyoksydanty - poza wymienionymi wyżej luteiną i zeaksantyną, witaminy; opisana wcześniej witamina A, jak również witamina E (występuje głównie w olejach roślinnych: słonecznikowym, rzepakowym, orzechach, nasionach zbóż, kiełkach pszenicy) i C (jej źródłem są warzywa i owoce, a szczególnie: papryka, brokuł, kapusta, brukselka, aronia, czarne porzeczki, owoce cytrusowe) oraz związki mineralne m.in. cynk (występuje głównie w nasionach roślin strączkowych, kaszach (gryczanej), orzechach, owocach morza, produktach zbożowych, mięsie i rybach) oraz selen (ryby, kukurydza i orzechy).
 
Kwasy omega – 3 -biorą udział w rozwoju siatkówki oka u płodu. Dodatkowo pomagają złagodzić objawy zespołu suchego oka, jak również obniżają ciśnienie śródgałkowe, dzięki czemu chronią przed jaskrą. Ich źródłem są tłuste ryby (łosoś, śledź, makrela, sardynka, tuńczyk) i oleje roślinne (lniany, słonecznikowy, rzepakowy).
 
By narząd wzroku dobrze funkcjonował nasza dieta w praktyce powinna być bogata w kolorowe warzywa i owoce, a także pełnoziarniste produkty zbożowe. Nie bazujmy na co dzień na produktach light. Oczom, potrzebna jest pewna dawka tłuszczu. Pamiętajmy, że najważniejsze dla nich witaminy: A i E, są rozpuszczalne w tłuszczach. Produkty mleczne nie są dobrym źródłem witaminy A, jeżeli spożywamy je tylko w wersji „0% tłuszczu”. Nie bójmy się też smarować cienko pieczywa dobrej jakości margaryną, a od czasu do czasu masłem. Do warzyw dodawajmy różne oleje roślinne, a 2 razy w tygodniu przygotujmy na obiad porcję tłustej ryby.

 


Masz pytanie? Wyślij je do nas - eksperci@iwoman.pl . Najpopularniejsze tematy przekażemy naszym ekspertom.
2011-11-03 09:26
Ogólne witaminy, wzrok, oczy, jesień Komentarze (0)

 

Jedzenie „śmieciowe’ to takie, które nie jest dla naszego organizmu źródłem potrzebnych składników, a tylko zbędnych kalorii, czasami i substancji mających działanie niekorzystne. Na pewno całkowicie zbędne w naszym jadłospisie są: niektóre dania typu fast food, „telewizyjne przekąski” – chipsy, paluszki, krakersy, żywność wysokoprzetworzona – zupki chińskie, konserwy mięsne, etc, słodycze oraz zbędne dodatki takie jak sól, cukier, majonez, śmietanka w proszku czy sos sojowy…
 
Każdy „śmieciowy” produkt można zamienić na taki, który będzie źródłem cennych substancji odżywczych. Problem jest tylko w tym, że dania zastępcze zazwyczaj musimy przygotowywać sobie sami i wcześniej pomyśleć o ich zabraniu np. do pracy. Ale nagroda jest co najmniej adekwatna do włożonego wysiłku: piękna sylwetka, dobre zdrowie i samopoczucie..
 
Proste zamienniki:
Frytki – gotowane lub pieczone ziemniaki.
Hamburgery – kanapka z razowego pieczywa z serkiem homogenizowanym, sałatą, plasterkami pomidora ogórka i grillowaną piersią kurczaka lub gotowaną na parze rybą (gdy się spieszymy możemy też użyć kilku plasterków chudej wędliny drobiowej)
Cola – woda z cytryną lub limonką (ale nie smakowa)
Milkshake – jogurt naturalny z porcją dowolnego owocu
Chipsy i inne przekąski – cząstki chrupiących warzyw z sosem przygotowanym na bazie jogurtu, ziół, czosnku.., kawałki owoców, kanapeczki z pieczywa razowego z białym serkiem, łososiem, chudą wędliną.
Dania w proszku – soki warzywne z dodatkiem ziół, mieszanki warzyw z mrożonek – też do przygotowania na szybko.
Konserwy – pieczone mięso np. pierś indyka, schab, polędwica.
Parówki – chuda wędlina, polędwica drobiowa, sopocka, pieczone mięso. Najlepiej wybierać szare wędliny – pieczone szynki i schaby, ewentualnie kawałek suchej kiełbaski.
Słodycze – owoce, owoce suszone, sałatki owocowe, galaretki, sorbety.. Zdrowsze od słodyczy, choć kaloryczne, są orzechy, ziarna słonecznika, dyni, batony z całych orzechów jak również chałwa i sezamki.
Śmietanka do kawy – mleko 1,5% tłuszczu.
Sól – przyprawy ziołowe, czosnek, cebulka, szczypiorek, koperek.
Majonez – jogurt naturalny wymieszany z odrobiną musztardy.

 


Masz pytanie? Wyślij je do nas - eksperci@iwoman.pl . Najpopularniejsze tematy przekażemy naszym ekspertom.
2011-10-27 12:16
Ogólne sól, chipsy, tłuszcz, fast food, fryti, hamburger, majonez Komentarze (1)

Jesień często oznacza cięższy okres dla osób z wrażliwym układem pokarmowym. Jeżeli cierpisz na chorobę wrzodową żołądka lub dwunastnicy, zapewne częściej o tej porze roku narzekasz na bóle brzucha i problemy trawienne. Stosowanie odpowiedniej diety może złagodzić te objawy. Właśnie teraz zwróć więc większą uwagę na swój jadłospis.
Od 1983 roku, dzięki odkryciu australijskich naukowców, wiemy już, że główną przyczyną powstawania wrzodów jest bakteria Helicobacter pyroli, powodująca zmiany zapalne w błonie śluzowej żołądka i dwunastnicy. Warto jednak pamiętać, że nieodpowiedni styl życia i odżywiania mają wpływ na rozwój zakażenia tą bakterią, jak również na nasilenie objawów choroby. Wykazano, że dieta uboga w warzywa i owoce, bogata w sól, jak również nieregularne spożywanie posiłków, palenie papierosów i długotrwały stres, zwiększają ryzyko rozwoju bakterii H.pyroli, a tym samym powstawania choroby wrzodowej.
Wrzody leczymy przede wszystkim farmakologicznie, biorąc antybiotyki i leki obniżające poziom kwasu w żołądku. W przeszłości, kiedy nie znano główniej przyczyny choroby, wprowadzano rygorystyczne ograniczenia dietetyczne. Obecnie głównym zaleceniem żywieniowym jest dieta lekkostrawna.
Podstawowe przykazania dotyczące stylu życia i diety
Jeżeli cierpisz na chorobę wrzodową…
·         Twoja dieta powinna być przede wszystkim pełnowartościowa, jedz codziennie produkty ze wszystkich grup; produkty zbożowe, chude mleko i przetwory mleczne, chude mięsa i ryby, warzywa i owoce. Zadbaj o to by wszystkie te produkty były świeże.
·         Powinieneś jeść regularnie, 5-6 posiłków dziennie, o nie za dużej objętości - obfite posiłki obciążają żołądek i często kończą się niestrawnością (pilnuj by posiłki były spożywane co ok. 2,5-3 godziny).
·         Posiłki jedz powoli, w spokoju – nie w czasie zdenerwowania, dokładnie przeżuwając każdy kęs.
·         Ostatni lekki posiłek spożyj bezpośrednio przed snem.
·         Pamiętaj o dokładnym rozdrabnianiu potraw. Odpowiednio długie gryzienie wspomaga procesy trawienia pokarmu.
·         Unikaj potraw ciężkostrawnych, z dużą ilością tłuszczu, smażonych – potrawy te długo zalegają w żołądku.
·         Postaraj się nie popijać w czasie jedzenia posiłków.
·         Ogranicz spożycie kofeiny, alkoholu, napojów gazowanych – wzmagają wydzielanie kwasu solnego w żołądku.
·         Wyeliminuj ostre przyprawy, zastąp je łagodnymi, świeżymi lub suszonymi ziołami.
·         Nie jedz posiłków zbyt gorących - mogą powodować przekrwienie błony śluzowej żołądka.
·         Zrezygnuj z palenia tytoniu.
·         Przy kuracji antybiotykowej leki popijaj wodą. Składniki zawarte w sokach i produktach mlecznych mogą osłabiać ich działanie.
 
Lista produktów „zakazanych”
Staraj się unikać, szczególnie w dużych ilościach…
 
  • Warzyw mających działanie wzdymające: przede wszystkim nasion roślin strączkowych, kapusty, ale też cebuli, papryki czy rzodkiewki,
  • tłustych mięs i wędlin,
  • tłustego mleka i wysokotłuszczowych produktów mlecznych,
  • czekolady, tłustych kremów i ciast,
  • kawy, mocnej herbaty, napojów gazowanych,
  • potraw typu fast-food, chipsów, frytek,
  • potraw smażonych i odsmażanych
  • świeżego pieczywa (prosto z pieca),
  • niedojrzałych owoców,
  • produktów wędzonych, konserwowych i marynowanych,
  • ostrych przypraw: chili, curry, pieprzu i musztardy.
 
Spożywanie wyżej wymienionych produktów często powoduje nasilenie objawów choroby wrzodowej, ale nie w każdym przypadku. Najlepiej obserwować reakcję organizmu po posiłkach i stwyć własną listę produktów „zakazanych”.


Masz pytanie? Wyślij je do nas - eksperci@iwoman.pl . Najpopularniejsze tematy przekażemy naszym ekspertom.
2011-10-20 12:16
Ogólne wrzody, łagodzenie Komentarze (1)

Jesienią często jemy dania z dodatkiem grzybów; borowików, podgrzybków, kurek i najpopularniejszych na naszych stołach – pieczarek. Czy grzyby są zdrowe i powinny być częścią naszego menu?
 
Grzyby nie posiadają szczególnych walorów odżywczych. W 90% składają się z wody, co można łatwo zaobserwować, po tym jak bardzo zmniejsza się ich objętość w wyniku suszenia, gotowania lub smażenia. Dzięki dużej zawartości wody, są ubogoenergetyczne, 100 gramów grzybów zawiera jedynie około 35 kalorii. Osoby będące na diecie, mogą więc spokojnie dodawać je do potraw.
 
Poza wodą w grzybach znajdują się małe ilości białka (2-4%), niewiele węglowodanów i tłuszczy, jak również składników mineralnych takich jak żelazo, cynk i miedź oraz witamin, głównie tych z grupy B, ale także witaminy A, D i C.
 
Wspomnianych składników jest jednak w grzybach niewiele, nie należy więc traktować ich jako dobrego źródła minerałów i witamin. Grzyby są produktami raczej ciężkostrawnymi. Nie poleca się spożywania ich w dużych ilościach osobom z zaburzeniami w funkcjonowaniu układu pokarmowego, jak również dzieciom i ludziom starszym. Mogą spowodować niepotrzebne wzdęcia czy ból brzucha.
 
Grzyby, duszone, smażone czy marynowane, ze względu na swoje walory smakowe i zapachowe są doskonałym dodatkiem do zup, sosów, gulaszu, bigosu czy sałatki. Pamiętajmy, że względu na małą wartość odżywczą, grzyby nie powinny stanowić podstawy naszego posiłku, a być jedynie jego częścią.
 
Warto również wiedzieć, jakie gatunki grzybów, jak przetwarzać. Do suszenia najlepsze są borowiki, podgrzybki i koźlarze, do kiszenia czy marynowania rydze, kurki, pieczarki czy maślaki. Zamrozić można wszystkie gatunki grzybów pod warunkiem, że są one świeże i dobrej jakości.
 
 
 
Zupa – krem pieczarkowa z majerankiem i grzankami
(na ok. 3 porcje, jedna ok. 200 kcal)
Składniki:
  • 10-12 większych pieczarek
  • Większa cebula lub 2 mniejsze (ok. 200g)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • Szczypta soli, pieprzu, łyżeczka suszonego majeranku
  • Kostka grzybowa lub 2 szklanki wywaru grzybowego
  • Ok. 100g jogurtu naturalnego
  • 3 kromki pieczywa pełnoziarnistego (np. tostowego)
  • Natka pietruszki do dekoracji
 
Sposób przygotowania:
Olej rozgrzewamy w głębokiej patelni (rondelku). Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzany olej. Pieczarki myjemy i kroimy, dodajemy do cebuli. Podsmażamy razem ok. 5 min, doprawiając solą, pieprzem i majerankiem. Kostkę grzybową rozpuszczamy w pół litra wody (lub gotowy wywar), wlewamy do cebuli z pieczarkami. Gotujemy razem ok. 15-20 min. Jeżeli wywar wyparuję za bardzo można dodać trochę wody. Następnie czekamy aż zupa ostygnie (parę minut) i miksujemy blenderem. Zupę rozlewamy do miseczek, do każdej porcji dodajemy grzankę (przygotowaną na patelni) i łyżkę jogurtu, przyzdabiamy natką pietruszki.


Masz pytanie? Wyślij je do nas - eksperci@iwoman.pl . Najpopularniejsze tematy przekażemy naszym ekspertom.
2011-10-13 11:03
Ogólne grzyby, zupa, pieczarki Komentarze (0)

 

W okresie letnio-jesiennym, gdy pogoda za oknem zmienia się z dnia na dzień, często się przeziębiamy i łapiemy różne infekcje, ze względu na spadek odporności organizmu. Szczególnie, jeżeli jesteśmy w trakcie odchudzania i narzuciliśmy sobie spore ograniczenia co do ilości spożywanego jedzenia, warto pamiętać, by każdy spożywany posiłek był wartościowy i nie zabrakło w nim składników potrzebnych do właściwej pracy układu immunologicznego.
  
By zapewnić dobrą odporność organizmu, konieczna jest codzienna, odpowiednia dawka witaminy C. Jej głównym źródłem są oczywiście warzywa i owoce, a szczególnie papryka, brokuł, kapusta, brukselka, owoce cytrusowe, kiwi, porzeczki, jagody. Porcja warzyw lub owoców powinna być częścią każdego posiłku. Śniadanie i kolację warto urozmaicić kolorową surówką z papryki, sałaty, kapusty i innych warzyw, na obiad zjeść zupę jarzynową, a podczas dnia podjadać owoce.
 
Pijmy dużo napojów mlecznych fermentowanych, takich jak jogurty czy kefiry, co najmniej 2 szklanki dziennie. Zawierają „dobre” bakterie probiotyczne, które zasiedlając przewód pokarmowy, chronią przed tymi „złymi” – chorobotwórczymi.
 
Codziennie warto zjeść porcję chudego mięsa, ryby, sera twarogowego, które są źródłem wzmacniającego, pełnowartościowego białka.
Ważne jest spożywanie przynajmniej jednego ciepłego posiłku w ciągu dnia. Ciepłe dania rozluźniają mięśniówkę żołądka, wpływają na uczucie relaksu po jedzeniu, wspomagają procesy trawienia, pobudzają krążenie, przez co wpływają na właściwe ogrzanie organizmu.
 
Szczególnie w chłodne dni pamiętajmy by nie wychodzić z domu bez pożywnego śniadania. Nie zapewniając sobie regularnie pełnowartościowych posiłków można bardzo łatwo osłabić organizm i doprowadzić do choroby.
 
Coś praktycznego – przykładowy jadłospis:

Śniadanie:
Opakowanie jogurtu naturalnego z dodatkiem musli, grzanki z pełnoziarnistego chleba z żółtym serem i pomidorem.

 

II śniadanie:
Kanapka z pełnoziarnistego pieczywa z twarożkiem z czosnkiem i cebulką, kawałki papryki.
 
Obiad:
Zupa jarzynowa z włoszczyzny i kapusty z dodatkiem filetu z piersi kurczaka.
 
Przekąski:
Szklanka kefiru, pomarańcz lub brzoskwinia.
 
Kolacja:
Sałatka z sałaty, rzodkiewek, ogórka, kiełków i jajka z dodatkiem oleju i pestek słonecznika.
 
Witaminy z tabletek
Szczególnie podczas jesieni, chcąc wzmocnić odporność organizmu przyjmujemy witaminy z tabletek. Stosowanie preparatów mineralno-witaminowych najlepiej skonsultować ze specjalistą. Przyjmując niekontrolowane ilości suplementów możemy doprowadzić czasem do przekroczenia zalecanej dawki danego składnika, skutkiem czego są negatywne konsekwencje zdrowotne. Przykładowo – przyjmowanie przez dłuższy czas bardzo dużej dawki witaminy C (powyżej 2000 mg na dobę) zwiększa ryzyko kamicy nerkowej, a witaminy A (ponad 3000 µg na dobę) może doprowadzić do uszkodzenia wątroby. Badania potwierdzają, że najlepsze działanie zdrowotne mają witaminy i składniki mineralne przyjmowane z produktów spożywczych.
 
 

 

 


Masz pytanie? Wyślij je do nas - eksperci@iwoman.pl . Najpopularniejsze tematy przekażemy naszym ekspertom.
2011-10-06 11:19
Ogólne dieta, witaminy, odchudzanie, odporność Komentarze (0)

Koniec września to często czas powrotu do pracy i nauki po urlopie. By były one jak najbardziej efektywne, warto wzmocnić pracę mózgu, poprzez stosowanie odpowiedniej diety. Jak jeść by podnieść swoją kondycję umysłową i sprawność intelektualną?
 
Mózg jest organem bardzo energochłonnym, zużywa ok. 25% energii dostarczanej organizmowi. Myślenie, zapamiętywanie i koncentracja wymagają sporej ilości kalorii, które powinny być dostarczane z odpowiednich produktów. Niezbędna dla funkcjonowania mózgu jest glukoza - jedyne źródło energii dla ośrodkowego układu nerwowego, jak również, umożliwiający jej spalenie tlen.
 
Badania dowodzą, że mózg dorosłego człowieka zużywa codziennie ok. 140g glukozy. Podstawowym źródłem tego składnika są węglowodany, które w odpowiedniej ilości powinniśmy dostarczać organizmowi codziennie. Ważne jest by przyjmować ten składnik z odpowiednich produktów spożywczych. Najzdrowszym źródłem glukozy dla mózgu są węglowodany złożone występujące w pieczywie razowym, kaszach, brązowym ryżu, makaronie razowym, musli, płatkach np. owsianych lub jęczmiennych, a także nasionach roślin strączkowych. Pokarmy te, nie tylko zapewnią stały stopniowy dowóz cukru do krwi (dzięki czemu organizm może w odpowiedni sposób spożytkować energię), ale są też źródłem cennych dla pracy mózgu składników mineralnych i witamin.
 
By mózg pracował sprawnie przez cały dzień, trzeba jeść regularnie, co 3-4 godziny. Zapobiegnie to spadkom glukozy we krwi krążącej i dostarczaniu jej do mózgu.
 
Białko buduje każdy narząd naszego organizmu, także mózg. Jest to składnik odpowiedzialny za odbudowę i regenerację komórek nerwowych. Jego niedobór może spowodować zaburzenia w procesach myślenia. Raz dziennie należy więc jeść porcję produktu będącego źródłem pełnowartościowego białka: chudego mięsa, ryby, chudego twarogu.
 
Niekorzystne dla pracy mózgu jest spożywanie dużej ilości tłuszczu, szczególnie zwierzęcego, zawartego w maśle, smalcu, tłustym mięsie i tłustych produktach mlecznych. Nie można jednak całkowicie rezygnować z tłuszczu, tylko spożywać go w postaci tłuszczów roślinnych (oliwa z oliwek, oleje roślinne, miękka margaryna). Badania wskazują, że dieta bardzo niskotłuszczowa może przyczynić się do rozwoju chorób układu nerwowego np. depresji.
 
Witaminy i składniki mineralne wpływające na pracę mózgu:
Witaminy z grupy B, a szczególnie B1, B3 (PP) i B6. Ich źródłem są zarówno produkty pochodzenia zwierzęcego: mięsa, ryby, jak również produkty roślinne: produkty zbożowe – kasze, pełnoziarniste pieczywo, nasiona roślin strączkowych, orzechy.
 
Lecytyna – substancja budująca włókna nerwowe. Lecytyna jest najlepszym źródłem choliny, której niedobór powoduje spadek zdolności pamięciowych. Jej źródłem są produkty sojowe (także kiełki), jajka, mięso wołowe i orzeszki ziemne.
 
Żelazo – nośnik tlenu, dba o odpowiednie dotlenienie mózgu, zapewniając pracę z maksymalną wydajnością. Jego niedobór może powodować trudności w nauce. Najlepszym źródłem żelaza jest wątroba i czerwone mięso, ale również nasiona roślin strączkowych – soja, soczewica, żółtka jaj, kasze, nasiona dyni, orzechy, migdały, suszone figi i morele, pietruszka, szczypiorek i szpinak.
 
Magnez i wapń – pomagają w przewodzeniu impulsów nerwowo- mięśniowych. Magnez dodatkowo wspomaga procesy koncentracji, łagodzi stres i napięcie, które mogą prowadzić do niedotlenienia mózgu. By zapewnić odpowiednią ilość tych minerałów należy codziennie pić mleko, jogurty i kefiry, zamienić pieczywo białe na pełnoziarniste, jako dodatek obiadowy wycierać kasze gryczaną, a na deser garść migdałów.
 
Cynk – jego niedobór może zaburzać procesy koncentracji i zapamiętywania. Znajduję się w owocach morza (ostrygi), jak również w mięsie, fasoli, kaszy gryczanej i orzechach.
 
Potas – poprawia dotlenienie mózgu, reguluje czynności nerwów, jego źródłem są nasiona roślin strączkowych, orzechy, pietruszka, melon, awokado, porzeczki, banany.
 
Fosfor – składnik tkanki mózgowej, zwiększa inteligencję i poprawia nastrój. W dużych ilościach występuję w serach, mięsie i rybach.
 
Kwasy omega-3 – odgrywają dużą rolę w zapobieganiu schorzeniom układu nerwowego, biorą udział w przekaźnictwie nerwowym w mózgu, wspomagają też jego pracę poprzez dobroczynny wpływ na pracę układu krążenia. Źródłem tych kwasów tłuste ryby (makrela, śledź, łosoś) jak również olej rzepakowy i sojowy.


Masz pytanie? Wyślij je do nas - eksperci@iwoman.pl . Najpopularniejsze tematy przekażemy naszym ekspertom.
2011-09-29 09:06
Ogólne pamięć, dieta, lecytyna, energia, mózg Komentarze (1)

Moda na „light” wynika z dobrze rozwiniętego marketingu tego typu produktów spożywczych. Jeść i nie tyć - to marzenie każdej osoby, a to właśnie obiecują producenci żywności light w licznych reklamach. Czy jedzenie tylko odtłuszczonych i odcukrzonych produktów zapewni nam zdrowie i piękną sylwetkę?... Nie!
 
Z definicji żywność typu light, ma mieć obniżoną kaloryczność w wyniku redukcji zawartości tłuszczu lub/i cukru. Ściśle jednak, ani prawo polskie, ani europejskie nie definiuje, czym jest żywność light. Rozporządzenie parlamentu europejskiego mówi o tym, że żeby produkt był light nie może zawierać więcej niż 40 kcal na 100g (lub 20 w przypadku napojów). Producenci obchodzą te przepisy używając określeń, fit, lekki, fitness, 0 procent..
 
Musimy uświadomić sobie, że często określenie „light” jest ściemą.. producenci np. piszą na opakowaniu „50% mniej kalorii”, ale w stosunku do czego? Nie ma odnośnika.. Zwykły jogurt ma 60 kcal w 100g, light 50, czy to rzeczywiście ma duże znaczenie…?
 
Często mamy w głowach zakodowaną błędną informacje: żywność light – żywność dietetyczna, czyli oczywiście zdrowa… Tymczasem produkty light często mają zbędne, nie za zdrowe dodatki jak np. mleko w proszku (utleniony cholesterol) czy zagęstniki i słodziki. Zazwyczaj mniej tłuszczu lub cukru oznacza więcej chemii.
 
Aspartam (słodzik) nie może być spożywany przez osoby chore na fenyloketonurię. Ostatnio pojawiały się doniesienia o jego rakotwórczości. Na razie nie został wycofany z rynku, ale poddała go analizom Europejska Agencja Bezpieczeństwa Żywności.
 
Naukowcy z Uniwersytetu Purdue w Stanach Zjednoczonych badali szczury karmione cukrem i słodzikiem. Zwierzętom, którym podawano sztuczny środek słodzący, spożywały w ciągu dnia więcej kalorii niż te z pierwszej grupy, szybciej przybierały na wadze i wolniej chudły. Prawdopodobną przyczyną takiego działania jest zgubne działanie słodzików, które zaburzają równowagę między ośrodkiem głodu i sytości.
 
Czasami jedząc przez cały dzień, nie zawsze do końca atrakcyjne smakowo, wszystko fit i light, powodujemy, że organizm nie wytrzymuje i wieczorem rzucamy się na tłustą pizze lub słodkiego batonika. Efekt – waga nawet nie drgnie lub wręcz rośnie… Lepiej więc odżywiać się „normalnymi” produktami, tylko w odpowiednich ilościach.
 
Czekolada light
Słowo "light" na opakowaniu oznacza tylko tyle, że zamiast cukru dodano do czekolady słodzik. Wciąż jednak znajduje się w niej tłuszcz a to oznacza, że jest ciężkostrawna i wysokokaloryczna.
W czekoladzie light znajduje się tylko kilkanaście kalorii mniej niż w zwykłej. Jest więc to „gra nie warta świeczki”. Zwykła mleczna czekolada ma ok. 530 kcal i 30g tłuszczu (w 100g), czekolada light 496 kcal i 34g tłuszczu… To za sprawą zwiększonej ilości tłuszczu pozostaje smaczna, a my nabieramy się na słówko „light” i bez wyrzutów sumienia zjadamy całą tabliczkę.
Zamiast czekolady light warto jeść (w małych ilościach) gorzką czekoladę o wysokiej zawartości kakao (min.60%), gdyż zawiera dużo magnezu i poprawia nasze samopoczucie.
 
Ser żółty light
To produkt seropodobny nafaszerowany olejem utwardzanym. Zawiera ok. 10-20% tłuszczu w suchej masie, ok. 230 kcal na 100g, zwykły ser -  ok. 320 kcal, różnica kaloryczna jest ale..
Należy zwrócić na jakość serów odtłuszczonych. Do większości z nich dodaje siętłuszcz roślinny, który zupełnie zmienia smak sera i sprawia, że staje się on „gumowatyimdły. Według prawa Unii Europejskiej, produkty, które zawierają tłuszcz roślinny nie są serami, tylko wyrobami seropodobnymi. Niestety, producenci rzadko umieszczają taką nazwę na opakowaniu. Dodatkowo utwardzane tłuszcze roślinne są źródłem kwasów tłuszczowych trans, które nie dość, że maja negatywny wpływ na układ krążenia to jeszcze powodują tycie..
 
Jogurt light
Jogurty light zazwyczaj mają 0% tłuszczu, a produkty mleczne trzeba pić takie, które zawierają 1,5-2% tłuszczu. Witaminy: D, E i K wchłaniają się wyłącznie wtedy, kiedy znajdują się w jego towarzystwie. Poza tym to tłuszcz sprawia, że produkt ma lepszy smak. Szybciej i na dłużej też nasyca. Odżywiając się wyłącznie odtłuszczonym nabiałem, można przytyć. Bo zamiast jednego normalnego jogurtu pozwalamy sobie na kilka opakowań tego z dopiskiem „0%”.


Masz pytanie? Wyślij je do nas - eksperci@iwoman.pl . Najpopularniejsze tematy przekażemy naszym ekspertom.
2011-09-22 11:55
Ogólne lekkie, light, o procent, odtłuszczone Komentarze (0)
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |