iWoman.pl iWoman.pl

przejdź do listy blogów przejdź do serwisu

LogowanieRejestracja

Robi się coraz zimniej, a chłód i długie wieczory wzmagają apetyt na słodycze. Zamiast jednak sięgać po czekoladę i ciasta z kremem, warto przygotować przekąskę słodką i zdrową. Dlatego dziś przepis na ciasto dietetyczne!

ZDROWE & EKSPRESOWE CIASTO.
 
Składniki (na blachę - 12 kawałków)
"Suche":
- 1,25 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 0,5 szklanki płatków owsianych
- 0,3 szklanki otrębów żytnich
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
"Mokre":
- 1 jajko
- 0,5 szklanki mleka
- 0,5 szklanki musu jabłkowego (lub drobno startego jabłka)
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 0,25 szklanki miodu
 
Jak przygotować?
W jednej misce mieszamy dokładnie składniki suche w drugiej mokre, a następnie łączymy zawartość obu, przekładamy do posmarowanej olejem blachy i pieczemy w temp. 175-180 st. ok. 40 min.
Gotowe!
SZYBKIE, SMACZNE I KAWAŁEK TYLKO 120-130 kcal :)))
 
Pamiętajmy!
Słodycze to źródło cukru, który bardzo szybko podnosi poziom glukozy we krwi.  W momencie kiedy szybko podnosi się poziom cukru w organizmie, trzustka zaczyna produkować i wydzielać duże ilości insuliny, która za wysoki poziom cukru szybko obniża. Następstwem tej reakcji jest ponowne uczucie głodu, spadku energii i ochota na kolejną słodycz. 
Spożycie czystego cukru powoduje bardzo szybki wzrost cukru 
we krwi. Jego nadmiar szybko wykorzystywany jest do syntezy trójglicerydów, 

Masz pytanie? Wyślij je do nas - eksperci@iwoman.pl . Najpopularniejsze tematy przekażemy naszym ekspertom.
2013-11-07 23:44
Ogólne Komentarze (0)

DZIŚ 24 PAŹDZIERNIKA - ŚWIATOWY DZIEŃ WALKI Z OTYŁOŚCIĄ!!!

Problem nadwagi dotyczy już ponad połowy z nas.. Nie zwiększaj tych statystyk! Zrzuć zbędne kilogramy! Jak się dobrze odchudzić?
 
Odchudzanie zazwyczaj kojarzy się nam z zastosowaniem diety redukcyjnej. Sama dieta jednak nie wystarczy by pozbyć się problemu nadmiernych kilogramów. Jeżeli stosujemy ograniczenia w jedzeniu tylko przez określony czas, powrót do starych nawyków żywieniowych spowoduje szybki wzrost masy ciała, czyli wszystkim znany efekt jo-jo. Gdy chcemy pożegnać się z nadwagą i otyłością raz na zawsze, musimy trwale zamienić swoje nawyki żywieniowe, czyli nauczyć się jak jeść zdrowo przy swoim trybie życia. Przed odchudzaniem, warto odpowiednio przygotować się do niego, a podczas kuracji współpracować ze specjalistą dietetykiem.
Przygotowanie do odchudzania. Badania laboratoryjne.
Przed podjęciem kuracji odchudzającej badania powinny przede wszystkim zrobić sobie osoby z otyłością (BMI powyżej 30). Do wskazanych badań należą: morfologia, lipidogram (zawartość triglicerydów, cholesterolu ogółem, cholesterolu frakcji LDL, cholesterolu frakcji HDL), enzymy wątrobowe i hormony tarczycy, zawartość witamin i składników mineralnych we krwi, pomiar ciśnienia tętniczego, badanie moczu. 
Zdiagnozowane zaburzenia zdrowotne wskazują na konieczność zmiany nawyków żywieniowych i uważniejszy dobór produktów w diecie. Np. osoba z nadciśnieniem tętniczym musi zminimalizować zawartość sodu (nie stosować soli), osoba z hiperlipidemią (za wysokim poziomem cholesterolu) powinna ograniczyć w swoim jadłospisie czerwone mięso, wykluczyć wątróbkę, co nie jest wskazane w przypadku anemii. Kobiety z osteoporozą muszą zadbać o odpowiednią ilość mleka i produktów mlecznych w diecie, co może być niekorzystne dla osób z kamicą nerkową. Tak więc tylko indywidualne zalecenia żywieniowe oparte na wynikach badań są gwarancją sukcesu w odchudzaniu i zachowaniu zdrowia.
Zdrowa dieta odchudzająca na czym polega?
Najistotniejsze w komponowaniu diety jest indywidualne dopasowanie jej energetyczności i składu. Kaloryczność diety musi być w takim stopniu zredukowana, by organizm korzystał z rezerw energetycznych i spalał zbędny tłuszcz. Ilość kalorii, która powinna być spożywana podczas odchudzania zależna jest od zapotrzebowania energetycznego, jak również od tego, jak dana osoba żywi się zwyczajowo na co dzień. 
Zdrowy spadek kilogramów nie może być szybki, nie powinnyśmy chudnąć więcej niż 0,5-1kg na tydzień. By do tego doprowadzić dzienny deficyt kaloryczny powinien wynieść 500-1000 kcal. Biorąc pod uwagę dziennie zapotrzebowanie, diety dla kobiet zazwyczaj komponuje się na 1000-1500 kcal, dla mężczyzn na 1500 -2000 kcal.
Dieta odchudzająca powinna być oparta na podstawowych zasadach zdrowego żywienia. Z codziennego jadłospisu nie eliminujemy żadnej grupy produktów, a jedynie odpowiednio dobieramy ich rodzaj i proporcje. Ilość spożywanych kalorii ograniczmy głównie zmniejszając ilość tłuszczu i węglowodanów, białko zostawiamy na poziomie dziennego zapotrzebowania. 
W diecie powinna się znaleźć odpowiednia ilość wszystkich składników odżywczych: białek, tłuszczy i węglowodanów (ważne są proporcje między tymi składnikami), witamin i składników mineralnych. Co to oznacza w praktyce? Dieta ma być jak najbardziej urozmaicona, a w składzie posiłków powinny się znaleźć produkty ze wszystkich grup; przede wszystkim warzywa i owoce, ale też, produkty zbożowe, te nieprzetworzone (pełnoziarniste pieczywo, grube kasze, makaron razowy, ryż naturalny, płatki owsiane czy otręby), chude produkty mleczne, chude mięso i wędliny, ryby oraz mała porcja tłuszczy roślinnych. Ważne jest również odpowiednie rozłożenie kaloryczności i składu posiłków w ciągu dnia. Racja pokarmowa powinna być podzielona na 5 posiłków, a pod względem kaloryczności, skala malejąca powinna układać się w następujący sposób;  obiad śniadanie kolacja 2 śniadanie podwieczorek. Wszystko oczywiście w odpowiednich porach np. śniadanie 7.00, 2 śniadanie 10.00, obiad 13.00, podwieczorek 16.00, kolacja 19.00. W diecie najważniejszą zasadą jest regularność spożywania posiłków, w równych odstępach czasu, co 2,4-4 godziny. Śniadanie jemy do godziny po przebudzeniu, a kolację na 3 godziny przed położeniem się spać. Nie można omijać posiłków, by nie doprowadzać organizmu do zbyt dużego wygłodzenia.
Wszystkie wymienione wyżej zasady są w zazwyczaj znane, szczególnie tym, którzy interesują się kształtem swojej sylwetki i zdrowiem.. Co jest jednak najważniejsze dla nas?
Właściwie dobrana dieta powinna być:
Skuteczna i zdrowa
Nie stanowić problemu w stosowaniu
Dopasowana do stylu życia, naszych codziennych zajęć i obowiązków
Dawać poczucie nasycenia (nie można cały czas chodzić cały czas głodny)
Smaczna! nie trzeba jeść rzeczy, których się wyjątkowo nie lubi.
By dieta spełniała wszystkie w/w warunki najlepiej by była ułożona przez dietetyka.
Po zakończeniu kuracji odchudzającej nie można wracać do dawnych nawyków żywieniowych, dietę rozszerzać powoli, stopniowo, pozostając przy stosowaniu się do jej podstawowych zasad. Organizm, który przyzwyczajony do małej ilości dostarczanych na diecie redukcyjnej kalorii, pracuje na lekko spowolnionym tempie przemiany materii i szybko kumuluje nagłą nadwyżkę energii w postaci tkanki tłuszczowej. Doprowadzanie do ciągłych wahań masy ciała (tzw. efektu jo-jo), powoduje rozregulowanie tempa przemiany materii, przez co kolejne próby odchudzania są coraz mniej efektywne, jak również może mieć poważne konsekwencje zdrowotne. 
 
 

Masz pytanie? Wyślij je do nas - eksperci@iwoman.pl . Najpopularniejsze tematy przekażemy naszym ekspertom.
2013-10-24 11:29
Ogólne Komentarze (0)

Amarantus, zwany inaczej szarłatem, jest jedną z najstarszych roślin uprawnych na świecie. Wciąż rzadko pojawia się na naszych talerzach, a wartość odżywcza jego ziaren jest bardzo wysoka

Ojczyzną amarantusa jest Południowa Ameryka. Pierwsi jego wysokie walory odżywcze docenili Majowie i Inkowie uznając go za matkę zbóż, roślinę posiadającą tajemniczą moc. Parę lat temu amarantus zawitał również w Polsce, gdzie powoli zyskuje popularność, a specjaliści od żywienia zaczynają przypisywać mu miano zboża XXI wieku, dostrzegając w nim nowe możliwości zaspokojenia potrzeb żywnościowych ludzkości.
Co dobrego w amarantusie?
Białko. Amarantus to źródło wysokiej jakości białka, o dużym stopniu przyswajalności. Posiada komplet wszystkich niezbędnych organizmowi aminokwasów, a szczególnie dużo lizyny, której niski poziom w innych roślinach często ogranicza przyswajalność z nich białka. Zawartość białka w szarłacie jest o wiele wyższa niż w innych popularnych zbożach. 
Kwasy tłuszczowe. Zawarty w nasionach amarantusa tłuszcz jest źródłem dużej ilości jedno i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych obniżających poziom cholesterolu we krwi, zmniejszających ryzyko miażdżycy i chorób serca.
Błonnik. Amarantus zawiera duże ilości dobroczynnego błonnika, wpływającego korzystnie na prace jelit, jak również obniżającego poziom cholesterolu we krwi. W nasionach szarłata jest nawet dwa razy więcej błonnika niż w otrębach owsianych!
Składniki mineralne. Amarantus charakteryzuję się wysoką zawartością wapnia, magnezu, żelaza, potasu i fosforu. Spożycie 100g nasion amarantusa pokrywa prawie 1/3 dziennego zapotrzebowania na wapń i ponad połowę zalecanej dziennej dawki żelaza. Dlatego jest on szczególnie polecany w diecie wegetariańskiej, której stosowanie naraża organizm na niedobory tych właśnie składników. 
Witaminy. Amarantus zawiera szczególnie dużo witamin antyoksydacyjnych (A, E, C), mających duże znaczenie w profilaktyce wielu chorób, oraz witamin z grupy B.
Warto również wspomnieć o zawartości skwalenu w szarłacie, który hamuje procesy starzenia się komórek. 
Dla kogo polecany?
Amarantus jest zbożem bezglutenowym, dlatego może być polecany dla osób z celiakią. Powinny go spożywać osoby z chorobami układu krążenia, układu kostnego czy anemią. Doskonale uzupełnia również wartość odżywczą diety kobiet w ciąży (ze względu na dobry skład aminokwasowy i wysoki poziom żelaza), sportowców, osób starszych i rekonwalescentów. Jest produktem lekkostrawnym, mogą więc go spożywać osoby o wrażliwym układzie pokarmowym. Amarantus polecam oczywiście każdemu, ponieważ stanowi bardzo smaczny i odżywczy dodatek do potraw.
Gdzie znajdziemy źródła amarantusa?
Amarantus najczęściej spożywany jest postaci ziaren, jako dodatek do posiłków. Produkuje się także z niego mąkę, oraz tzw. popping, który może być dodatkiem do jogurtów, kefirów, i serków. Z amarantusa przyrządza się również płatki -  idealnie nadające się do porannej zupy mlecznej :)
 

Masz pytanie? Wyślij je do nas - eksperci@iwoman.pl . Najpopularniejsze tematy przekażemy naszym ekspertom.
2013-10-17 15:06
Ogólne Komentarze (0)

Otrzymywana z prosa kasza jest bardzo zdrowa i lekkostrawna, nie zawiera glutenu, więc może być spożywana nawet przez osoby chore na celiakię i z alergiami. 

Dobra na wzmocnienie (dzięki zawartości magnezu i żelaza),poprawienie kondycji włosów i paznokci (dobre źródło krzemu), lepszą pracę układu nerwowego (bogata w witaminy B1 i B3, zawiera ich więcej niż inne kasze) i odkwaszenie organizmu (ma działanie zasadotwórcze).
 
Na talerzu idealna jako dodatek obiadowy zamiast makaronu czy ziemniaków, z warzywami, oliwą lub na śniadanie słodko z owocami.
 
Jak ugotować?
Szklankę kaszy przepłukać na sitku zimną wodą, zalać wrzątkiem (2,5 szklanki) i gotować ok. 10-15 min na małym ogniu, następnie przykryć i zostawić na ok. 20 min, żeby kasza doszła wchłonęła resztę wody.
 
Na śniadanie - kasza jaglana z jabłkiem.
Składniki: miseczka szklanka ugotowanej kaszy (ok. 190g), jabłka, łyżka pestek dyni słonecznika lub 2 orzechy włoskie, łyżeczka miodu, szczypta cynamonu i szklanki mleka 2%.
Sposób przygotowania: kaszę zmieszać z utartym na drobnej tarce jabłkiem i innymi składnikami i podgrzać.
Porcja to ok. 350 kcal.
 
Na obiad kasza jaglana z warzywami i sosem pesto.
Składniki: szklanka ugotowanej kaszy jaglanej, łyżka oliwy, łyżeczka pesto, mała cukinia, pół papryki, mały pomidor, szczypta soli, pieprzu, suszona bazylia.
Sposób przygotowania: na patelnie, posmarowaną oliwą, wrzucić rozdrobnione warzywa i poddusić ok. 5 min., na końcu doprawić do smaku. Na talerze wyłożyć kaszę polać ją sosem z wymieszanej oliwy z pesto. Podać z warzywami.
Porcja to ok. 380 kcal.
 
SMACZNEGO!!!!
 

Masz pytanie? Wyślij je do nas - eksperci@iwoman.pl . Najpopularniejsze tematy przekażemy naszym ekspertom.
2013-10-10 13:07
Ogólne Komentarze (0)

Gdy za oknem brzydka pogoda, ochota na łakocie wzrasta.. Zamiast sięgać po słodycze ze sklepu, przygotujmy zdrowy zamiennik ciastka owsiane bez tuczącej mąki i cukru!

CIASTECZKA OWSIANE

Składniki (ok. 12 sztuk):
80g płatków owsianych
30g otrąb pszennych
15 g pestek dyni
40g suszonej żurawiny
jabłko (mniejsze)
duże jajko lub 2 mniejsze
2 łyżki serka homogenizowanego naturalnego
łyżeczka cynamonu
łyżka oleju
 
Sposób przygotowania:
Jabłko obieramy i trzemy na tarce lub drobno kroimy, wszystkie składniki mieszamy dokładnie w misce. Blachę wykładamy papierem do pieczenia  lub folią aluminiową smarujemy olejem. Łyżką nakładamy kuleczki z ciasta (nie musi być bardzo zawarte i tak się upiecze, jeżeli nie lepi się w ogóle dodać trochę serka lub jajka) na blachę, wkładamy do piekarnika i pieczemy 20-25 min w temperaturze 160-180 stopni.
 
Takie ciasteczko to dobry pomysł na przekąskę, deser czy nawet śniadanie w połączeniu ze szklaną mleka lub jogurtu/kefiru.
Super sycące, naładowane dobrą energią z naturalnych składników, a do tego źródło błonnika, składników minerlanych i witamin.
 
Płatki owsiane bogate w błonnik,szczególnie ten obniżający poziom cholesterolu i zmniejszający wchłanianie tłuszczu w jelitach.
Otręby pszenne bogate w błonnik przyspieszający perystaltykę jelit, doskonały na zapracia.
Pestki dyni bogate w błonnik, magnez, cynk, miedź, witaminę E
Żurawina naturalny środek na problemy z układem moczowym, mają też pozytywne działanie jeżeli chodzi o cholesterol; obniżają zły, podwyższają dobry.
Jajko i serek źródło pełnowartościowego, sycącego i podnoszącego tempo przemiany materii białka.
Cynamon reguluję poziom cukru we krwi, dzięki czemu zapobiega nagłym napadom głodu.
 
Jedno ciasteczko ma ok. 60 kcal, jest smaczne a całkowicie bez cukru jak w przypadku ciastek sprzedawanych w sklepach, to źródło błonnika, magnezu, potasu, witamin z gr. B. kwasu foliowego
 
Smacznego!
 
 

Masz pytanie? Wyślij je do nas - eksperci@iwoman.pl . Najpopularniejsze tematy przekażemy naszym ekspertom.
2013-09-26 15:10
Ogólne Komentarze (0)

Dziś coś praktycznego przepis na zupę, zdrową, niskokaloryczną i rozgrzewającą, idealną na chłodniejsze dni! 

KREM Z CUKINII Z JAJKIEM I PŁATKAMI MIGDAŁÓW :)
Składniki (na 4 porcje):
- 2 cukinie (ok. 700-800g)
- 2 ziemniaki (ok. 150g)
- większa cebula (ok. 130g)
- łyżka oleju rzepakowego
- 1 litr wywaru warzywnego
- 100g serka Bieluch
- przyprawy: szczypta soli, pieprzu, suszona bazylia
- 2 jajka
- 4 łyżki płatków migdałów (40g)
 
Sposób przygotowania:
Cukinię, ziemniaki i cebulę kroimy w większą kostkę i dusimy na patelni na oleju. Po kilku minutach podlewamy małą ilością wody. Gdy woda odparuje, dodajemy przyprawy, całość wrzucamy do garnka i zalewamy wywarem. Gotujemy ok. 15-20 min i miksujemy. Na koniec mieszamy z serkiem. Do każdej porcji - miseczki zupy - dodajemy 1/2 gotowanego jajka i łyżkę płatków migdałów. I gotowe!
 
Porcja zupy: 220-230 kcal.
SMACZNEGO!
 
Po zjedzeniu takiej zupy będziemy nasyceni. Ciepłe dania rozluźniają mięśniówkę żołądka, wpływają na uczucie relaksu po jedzeniu, wspomagają procesy trawienia, pobudzają krążenie. Dodatkowo jedząc duże ilości zup dostarczamy organizmowi więcej płynów, których często przyjmujemy za mało jesienią, bo organizm odczuwa mniejsze pragnienie.
W naszej diecie powinny przede wszystkim znaleźć się zupy z dużą ilością warzyw, czyli gęste od rozdrobnionych warzyw, a nie śmietany czy zasmażki!
 

Masz pytanie? Wyślij je do nas - eksperci@iwoman.pl . Najpopularniejsze tematy przekażemy naszym ekspertom.
2013-09-19 11:59
Ogólne Komentarze (0)

W okresie letnio-jesiennym, gdy pogoda za oknem zmienia się z dnia na dzień, często się przeziębiamy i łapiemy różne infekcje, ze względu na spadek odporności organizmu. Mniejsza dawka promieni słonecznych i niższe temperatury powodują też gorsze samopoczucie. Warto więc dobrze zaplanować codzienne menu, by każdy spożywany posiłek  był wartościowy i nie zabrakło w nim składników potrzebnych do właściwej pracy układu immunologicznego. 

Regularność spożywania posiłków najważniejsza!

Zawsze na pierwszym miejscu, wymieniana do znudzenia, ale najważniejsza, rada: posiłki jedzmy jak najbardziej regularnie, najlepiej co 3 godziny (zaczynając od samego rana, 0,5 godziny przebudzeniu), unikając w ten sposób osłabienia organizmu i uczucia silnego głodu.

 
Na jakie składniki i produkty szczególnie zwrócić uwagę jesienią?
 
Wahania temperatur zarówno na dworzu i ogrzewanych pomieszczeniach pracy mogą powodować spadek odporności. By zapewnić właściwe funkcjonowanie układu immunologicznego konieczna jest codzienna, odpowiednia dawka witaminy C. Jej głównym źródłem są oczywiście warzywa i owoce, a szczególnie papryka, brokuł, kapusta, brukselka, owoce cytrusowe, kiwi, porzeczki, jagody. Pamiętajmy o nich zawsze komponując dzienny jadłospis.
Pijmy dużo napojów mlecznych fermentowanych, takich jak jogurty czy kefiry, co najmniej 2 szklanki dziennie! Zawierają dobre bakterie probiotyczne, które zasiedlając przewód pokarmowy, chronią przed tymi złymi chorobotwórczymi. 
Szczególnie w chłodne dni pamiętajmy by nie wychodzić z domu do pracy bez pożywnego śniadania! Ważne jest też spożywanie przynajmniej jednego ciepłego posiłku w ciągu dnia. Ciepłe dania rozluźniają mięśniówkę żołądka, wpływają na uczucie relaksu po jedzeniu, wspomagają procesy trawienia, pobudzają krążenie, przez co wpływają na właściwe ogrzanie organizmu. Jeżeli nie uda nam się zjeść w pracy lunchu na ciepło, zjedzmy gorącą kolację, np. rozgrzewającą, sycącą zupę. Na jesienne chłody szczególnie godne polecenia są zupy z pomidorów, buraków, z dodatkiem czosnku, cebuli i aromatycznych przypraw. W ciągu dnia pijmy zamiast kawy pijmy herbaty z dodatkiem rozgrzewających, korzennych przypraw: goździkami, imbirem, cynamonem. Unikajmy alkoholu, po jego spożyciu efekt rozgrzania jest chwilowy. Alkohol powoduje rozszerzenie naczyń, co przyspiesza wymianę ciepła z otoczeniem i tym samym jego utratę. 
Co poprawi nasz nastrój i uchroni przed powakacyjną depresją? Posiłki o odpowiedniej ilości produktów zbożowych pełnoziarnistych, które są odpowiedzialne za stałe utrzymanie poziomu cukru we krwi, właściwe odżywienie mózgu i zapobiegnie spadkom nastroju. Produkty te to także źródło łagodzącego stres i napięcie magnezu. Nasz układ nerwowy wspiera dodatkowo witamina B1 i B6, których niedobór może doprowadzić nawet do depresji. Na przekąskę jedzmy więc bogate w te witaminy nasiona słonecznika i orzechy. 
Pamiętajmy o codziennej porcji białka - to składnik odpowiedzialny za odbudowę i regenerację komórek nerwowych. Jego niedobór może spowodować zaburzenia w procesach myślenia. Bogate w białko mięso i ser to też źródło tryptofanu, z którego powstaje serotonina (hormon szczęścia). Jesienią nie ograniczajmy za bardzo tłuszczu, spożywajmy  go w postaci tłuszczów roślinnych (oliwa z oliwek, oleje roślinne dodawane do warzyw). Badania wskazują, że dieta bardzo niskotłuszczowa może przyczynić się do rozwoju chorób układu nerwowego np. depresji. 
Nie zapominajmy o aktywności fizycznej! Po ćwiczeniach zastrzyk energii i lepszy humor gwarantowany!!! Zrezygnujmy z samochodu, podróżujmy do pracy i z pracy piechotą (w miarę możliwości), co jakiś czas odejdźmy w ciągu dnia od komputera by się rozruszać .
Jesienią warto też zadbać o zachowanie, uzyskanej w czasie wakacji, atrakcyjnej opalenizny. Pomoże w tym zawarta warzywach (takich jak marchew, czerwona papryka, pomidory, dynia, szpinak, brokuły, brukselka) prowitamina A, czyli beta-karoten (najsilniejszy barwnik z grupy karotenoidów). Pamiętajmy by produkty te jeść zawsze z małym dodatkiem tłuszczu - łyżką oleju czy oliwy z oliwek, co gwarantuje odpowiednie wchłanianie tej witaminy. 
 

Masz pytanie? Wyślij je do nas - eksperci@iwoman.pl . Najpopularniejsze tematy przekażemy naszym ekspertom.
2013-09-12 17:04
Ogólne Komentarze (0)

Rozpoczął się nowy rok szkolny. Dla wielu z nas oznacza to powrót z urlopów do pracy. Pamiętajmy by w napiętym harmonogramie codziennych obowiązków pamiętać o regularnym i zdrowym odżywianiu. Poniżej o tym, jakie błędy dietetyczne najczęściej popełniamy podczas dnia pełnego pracy 

Bardzo często w pracy jemy za mało. Duża ilość obowiązków powoduje, że zapominamy o posiłkach, a spadki energii redukujemy kawą lub napojami energetycznymi, za to najadamy się wieczorem, po powrocie do domu. Wygłodzony organizm szybko kumuluje dostarczoną na raz dużą ilość energii, co owocuje przyrostem dodatkowych kilogramów. 
 
Nawet jak znajdziemy czas by zjeść posiłek w pracy, jego jakość pozostawia wiele do życzenia Często są to wysokokaloryczne fast foody, zamówiona pizza, czy danie z mc donalda lub kfc, kebab. Duża porcja frytek to 470 kcal, duży hamburger ok. 500, kawałek kurczaka z kfc 370.
Uważajmy na standardową ofertę Pana kanapki, z której często korzystamy po przyjściu do pracy. Lepiej zrezygnować z jasnego pieczywa, masła, majonezu i sosów majonezowych, dużej ilości żółtego sera - skomponowana w ten sposób kanapka może mieć nawet ponad 600 kcal. To stanowczo za dużo jak na II śniadanie.. 
Często też objadamy się bułami; drożdżówkami i pączkami, francuskimi rogalikami. Pączek ma ponad 300 kcal, a średniej wielkości drożdżówka z budyniem nawet ponad 400! 
Dużym błędem wynikającym z braku spożywania regularnie odpowiednich posiłków w pracy jest podjadanie często śmieciowych przekąsek; paluszków, chipsów, ciastek posuniętych przez koleżankę lub picie napojów gazowanych, słodzonych soków owocowych, słodkiej kawy ze śmietanką. Produkty takie spożywamy zazwyczaj nieświadomie, powodując przyjmowanie ogromnych ilości niezdrowych kalorii.
Tycie w pracy mogą powodować też inne produkty, które często uznawane są jako zdrowe i niskokaloryczne. Osoby chcące odżywiać się odpowiednio, często serwują sobie w ciągu dnia pracy duże opakowania słodkich jogurtów i całe paczki wafli ryżowych - produktów kojarzących się z jedzeniem niskokalorycznym. Tymczasem litrowy jogurt pitny owocowy ma ok. 600 kcal! To więcej energii niż przeciętnej budowy kobieta powinna przyjąć na obiad. 
Nie do końca dobrym rozwiązaniem są też popularne teraz, sprzedawane w sklepach  gotowe sałatki. By warzywa wcześniej przygotowane i spakowane do pudełeczka były świeże i "w formie" potrzebna jest pewna dawka konserwantów i sztucznych dodatków. To pierwszy minus. Im warzywa dłużej leżą w rozdrobnionej formie, tym bardziej tracą na wartości.. Poza tym taka sałatka w porcji zawiera o wiele więcej kalorii niż jej samodzielnie dietetycznie przygotowany odpowiednik. Dania i zupki z proszku też nie są dobrze zbilansowanym, odżywczym posiłkiem.
 
A jak powinnyśmy jeść w pracy?
W pracy zazwyczaj jesteśmy 8 godzin dziennie. W tym czasie powinno się zjeść 3 posiłki; II śniadanie, obiad i podwieczorek. Przykładowo, jeżeli pracujemy w godzinach 9.00-17.00, I śniadanie powinnyśmy zjeść w domu ok. 7.00-8.00, II śniadanie koło 11.00, obiad koło 14.00 i podwieczorek jeszcze przed wyjściem z pracy koło 16.30. Takie postępowanie redukuje głód pojawiający się zazwyczaj po powrocie do domu, powodujący wyjadanie wszystkiego co jest w lodówce.
Na II śniadanie i podwieczorek można zjeść jogurt naturalny z płatkami, serek z warzywami lub owoce. Obiad powinien być posiłkiem pełnowartościowym o najwyższej kaloryczności. Najlepiej przygotować go wcześniej i zabrać ze sobą do pracy. Jeżeli mamy możliwość podgrzania posiłku może to być np. zapakowany do pudełeczka filet z piersi kurczaka z kaszą lub ryżem brązowym i warzywami. Dla osób niemających takiej możliwości proponowałabym sałatkę z dużej ilości warzyw z dodatkiem kurczaka, tuńczyka lub sera i 1-2 kromkami pieczywa razowego. 
 

Masz pytanie? Wyślij je do nas - eksperci@iwoman.pl . Najpopularniejsze tematy przekażemy naszym ekspertom.
2013-09-05 10:09
Ogólne Komentarze (0)

Kawa często opinię negatywną. Krytykuje się jej złudne działanie pobudzające, wypłukiwanie wapnia i magnezu z organizmu. Czy jednak rzeczywiście chcąc się zdrowo odżywiać powinnyśmy z niej zrezygnować?

Ostatnie badania pokazują, że nie taki diabeł straszny.. Pita w umiarkowanych ilościach naturalna kawa nie działa negatywnie na organizm. Jednak dzieci, kobiety w ciąży i karmiące, jak również osoby ze znacznie podwyższonym ciśnieniem krwi czy cholesterolem powinni raczej zastępować ją bezkofeinowa kawą zbożową.
 
Tradycyjna kawa.
Zalecenia co do bezpiecznej ilości spożywania kawy powinny być indywidualne, ponieważ kofeina na każdego działa trochę inaczej. Zazwyczaj jednak 3-4 filiżanki małej czarnej (dostarczające 300-400mg kofeiny) dziennie nie powinny zaszkodzić. W świetle najnowszych badań taka ilość nie powoduje zaburzeń pracy serca i nie zwiększa ryzyka nowotworów. Kawa ma działanie obniżające wydzielanie insuliny, dzięki czemu może być nawet przydatna podczas odchudzania. 
Trzeba jednak uważać, bo pita w dużych ilościach (powyżej 4 filiżanek dziennie), może powodować zmęczenie, otępienie, mdłości, ból głowy, zwiększone napięcie mięsni, zaburzenia snu, a nawet arytmie. 
Najlepsza jest kawa w ziarnach, świeżo mielona. Gotowa kawa rozpuszczalna to produkt mocno przetworzony przemysłowo.
 
Kawa zbożowa.
Mało ma wspólnego z prawdziwą kawą, ale smakowo może być jej zastępnikiem. W jej skład wchodzą ziarna jęczmienia, żyta, korzeń cykorii i burak cukrowy. 
Ziarna zboża zawarte w kawie zbożowej to źródło cennych składników, takich jak błonnik, związki mineralne; potas, fosfor, magnez, wapń, jak również witaminy z grupy B. Błonnik dba o odpowiednią pracę układu pokarmowego, potas i magnez wspomagają pracę mięsni i uczestniczą w przekazywaniu impulsów nerwowych. Witaminy z grupy B podobnie wspomagają pracę układu nerwowego, jak również odpornościowego oraz są ważne dla wyglądu skóry i włosów. Warto zwrócić uwagę, że w odróżnieniu od kawy tradycyjnej, która sprzyja wypłukiwaniu magnezu, kawa zbożowa go dostarcza.
Szczególnie dużo w/w składników znajduję się w ziarnach żyta. Produkty z mąki żytniej pomagają też obniżać zły cholesterol i chronią przez miażdżycą.
Cykoria zawarta w kawie zbożowej, wspomaga procesy trawienia. Jest cennym źródłem błonnika - inuliny. Inulina wpływa przede wszystkim na rozwój dobrych bakterii w jelitach (ma działanie prebiotyczne), wzmacnia nasz układ odpornościowy, jak również obniża poziom glukozy i cholesterolu we krwi i reguluje wypróżnienia. Może również pomóc w odchudzaniu, gdyż hamuje łaknienie i zwiększa uczucie sytości. 
Kawa zbożowa nie zawiera kofeiny jest więc napojem, po który może sięgnąć w zasadzie każdy bez ograniczeń. 
 

Masz pytanie? Wyślij je do nas - eksperci@iwoman.pl . Najpopularniejsze tematy przekażemy naszym ekspertom.
2013-08-29 12:57
Ogólne Komentarze (0)

Grzybica, kandydoza to problem wielu z nas. Jej częste objawy to zmęczenie, ogólne osłabienie organizmu, drażliwość, wahania nastroju, problemy ze snem, zaburzenia trawienia, gazy, wzdęcia, skłonność do stanów zapalnych.. Lekarstwem podstawowym jest odpowiednia dieta :)

Podstawowe zasady diety przeciwgrzybiczej

Wyeliminowanie z diety cukru pod każdą postacią i innych węglowodanów oczyszczonych (biała mąka, biały chleb, itd.), które w momencie dotarcia do jelita w szybkim tempie zostają rozłożone na cukier doskonałą pożywkę dla Candida.
Spożywanie produktów będących źródłem węglowodanów w ograniczonych ilościach: owoców (szczególnie słodkich), pieczywa, kasz, makaronów, ryżu, itp. Produkty te należy spożywać wyprodukowane z mąki nieoczyszczonej.
Podstawą diety powinny być warzywa i produkty białkowe: mięso, ryby, produkty mleczne jeżeli są dobrze tolerowane.
Wyeliminowanie z diety produktów zawierających drożdże
Posiłki należy spożywać regularnie 5 razy dziennie
 
Produkty w diecie zabronione:
(najlepiej czytać dokładnie skład produktów spożywczych i patrzeć czy nie mają w składzie poniżej wymienionych składników)
 
ŻYWNOŚĆ ZAWIERAJĄCA CUKIER 
Biały i brązowy cukier
Miód
Syrop z melasy
Melasa
Syrop klonowy
Słód (syrop słodowy)
Dżem (również bez dodatku cukru)
Ciasta i herbatniki
Lody, budynie, czekolada
Napoje gazowane i soki owocowe
Wszystkie produkty zawierające w składzie: syrop kukurydziany, cukier gronowy, fruktozę, glukozę, maltozę, sacharozę, inwertynę.
Niektóre produkty przetworzone: zupy w puszkach, paszteciki, konserwy
Owoce suszone, kandyzowane
 
ŻYWNOŚĆ ZAWIERAJĄCA DROŻDŻE:
Pieczywo: chleb, bułki, ciasta drożdżowe (wyjątkiem jest chleb pieczony na sodzie, na zakwasie, maca)
Ekstrakty drożdżowe
Kostki rosołowe
Buliony
Wszystko co ma na etykiecie hydrolizowane białko roślinne
 
ŻYWNOŚĆ ZAWIERAJĄCA GRZYBY:
Sery brie, camembert, lazur
 
Produkty w diecie wskazane:
Warzywa praktycznie wszystkie, a szczególnie: seler, ogórek, brokuły, kalafior, sałata, cukinia, czosnek, cebula, pietruszka, szparagi, botwinka, brukiew, brukselka, kapusta, marchew (surowa), szczypior, kalarepa, por, rzodkiewka, kiełki (oprócz fasoli mung), fasolka szparagowa, soczewica, groszek.
Owoce w nie za dużych ilościach (np. jedna- dwie porcje na dzień ok. 200g); cytryna, żurawina (świeża lub naturalnie suszona), kwaśnie jabłka, grejpfrut, kiwi, potem po pierwszym miesiącu: morela, brzoskwinia, jagody, maliny, wiśnie.
Przetwory mleczne: jogurt naturalny, kefir, maślanka, ser twarogowy 
Mięso z indyka, wołowe, ryby
Pieczywo razowe na zakwasie ( z mąki typ 1850 i więcej), kasza gryczana, jęczmienna pęczak, ryż dziki i brązowy, kasza jaglana, płatki owsiane, jaglane, gryczane, otręby, makaron żytni i pszenny pełnoziarnisty, maca razowa, mąka pełnoziarnista: pszenna, orkiszowa, żytnia
Oliwa z oliwek i oleje: rzepakowy, lniany
Napoje: herbaty ziołowe, woda (np. z cytryną), soki warzywne, sok z grejpfruta
Przyprawy najlepiej świeże lub suszone zioła
Zamiast cukru ksylitol (cukier brzozowy)
 

Masz pytanie? Wyślij je do nas - eksperci@iwoman.pl . Najpopularniejsze tematy przekażemy naszym ekspertom.
2013-08-16 22:48
Ogólne Komentarze (0)
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |