iWoman.pl iWoman.pl

przejdź do listy blogów przejdź do serwisu

LogowanieRejestracja

Grzybica, kandydoza to problem wielu z nas. Jej częste objawy to zmęczenie, ogólne osłabienie organizmu, drażliwość, wahania nastroju, problemy ze snem, zaburzenia trawienia, gazy, wzdęcia, skłonność do stanów zapalnych.. Lekarstwem podstawowym jest odpowiednia dieta :)

Podstawowe zasady diety przeciwgrzybiczej

Wyeliminowanie z diety cukru pod każdą postacią i innych węglowodanów oczyszczonych (biała mąka, biały chleb, itd.), które w momencie dotarcia do jelita w szybkim tempie zostają rozłożone na cukier doskonałą pożywkę dla Candida.
Spożywanie produktów będących źródłem węglowodanów w ograniczonych ilościach: owoców (szczególnie słodkich), pieczywa, kasz, makaronów, ryżu, itp. Produkty te należy spożywać wyprodukowane z mąki nieoczyszczonej.
Podstawą diety powinny być warzywa i produkty białkowe: mięso, ryby, produkty mleczne jeżeli są dobrze tolerowane.
Wyeliminowanie z diety produktów zawierających drożdże
Posiłki należy spożywać regularnie 5 razy dziennie
 
Produkty w diecie zabronione:
(najlepiej czytać dokładnie skład produktów spożywczych i patrzeć czy nie mają w składzie poniżej wymienionych składników)
 
ŻYWNOŚĆ ZAWIERAJĄCA CUKIER 
Biały i brązowy cukier
Miód
Syrop z melasy
Melasa
Syrop klonowy
Słód (syrop słodowy)
Dżem (również bez dodatku cukru)
Ciasta i herbatniki
Lody, budynie, czekolada
Napoje gazowane i soki owocowe
Wszystkie produkty zawierające w składzie: syrop kukurydziany, cukier gronowy, fruktozę, glukozę, maltozę, sacharozę, inwertynę.
Niektóre produkty przetworzone: zupy w puszkach, paszteciki, konserwy
Owoce suszone, kandyzowane
 
ŻYWNOŚĆ ZAWIERAJĄCA DROŻDŻE:
Pieczywo: chleb, bułki, ciasta drożdżowe (wyjątkiem jest chleb pieczony na sodzie, na zakwasie, maca)
Ekstrakty drożdżowe
Kostki rosołowe
Buliony
Wszystko co ma na etykiecie hydrolizowane białko roślinne
 
ŻYWNOŚĆ ZAWIERAJĄCA GRZYBY:
Sery brie, camembert, lazur
 
Produkty w diecie wskazane:
Warzywa praktycznie wszystkie, a szczególnie: seler, ogórek, brokuły, kalafior, sałata, cukinia, czosnek, cebula, pietruszka, szparagi, botwinka, brukiew, brukselka, kapusta, marchew (surowa), szczypior, kalarepa, por, rzodkiewka, kiełki (oprócz fasoli mung), fasolka szparagowa, soczewica, groszek.
Owoce w nie za dużych ilościach (np. jedna- dwie porcje na dzień ok. 200g); cytryna, żurawina (świeża lub naturalnie suszona), kwaśnie jabłka, grejpfrut, kiwi, potem po pierwszym miesiącu: morela, brzoskwinia, jagody, maliny, wiśnie.
Przetwory mleczne: jogurt naturalny, kefir, maślanka, ser twarogowy 
Mięso z indyka, wołowe, ryby
Pieczywo razowe na zakwasie ( z mąki typ 1850 i więcej), kasza gryczana, jęczmienna pęczak, ryż dziki i brązowy, kasza jaglana, płatki owsiane, jaglane, gryczane, otręby, makaron żytni i pszenny pełnoziarnisty, maca razowa, mąka pełnoziarnista: pszenna, orkiszowa, żytnia
Oliwa z oliwek i oleje: rzepakowy, lniany
Napoje: herbaty ziołowe, woda (np. z cytryną), soki warzywne, sok z grejpfruta
Przyprawy najlepiej świeże lub suszone zioła
Zamiast cukru ksylitol (cukier brzozowy)
 

Masz pytanie? Wyślij je do nas - eksperci@iwoman.pl . Najpopularniejsze tematy przekażemy naszym ekspertom.
2013-08-16 22:48
Ogólne Komentarze (0)

Komentarze