iWoman.pl iWoman.pl

przejdź do listy blogów przejdź do serwisu

LogowanieRejestracja

Jednym z częstych postanowień noworocznych, obok odchudzania, jest rzucenie palenia. Niestety, zerwanie z nałogiem może łączyć się z przybraniem na wadze. Jak tego uniknąć?

Papierosy często zmniejszają nasze łaknienie i apetyt na niektóre pokarmy. Po rzuceniu więc odczuwamy większy głód, zwiększa się percepcja smaków i zapachów, co wpływa na większą ochotę na smakołyki. Nikotyna przyspiesza też metabolizm i zwiększa spalanie kalorii. Palenie jest zajęciem, które często zastępuje jedzenie.. Co więc ląduje w naszych rękach zamiast papierosa? Przekąski i to najczęściej te wysokokaloryczne słodycze, chipsy, orzeszki.
Pseudokorzyści wynikające z palenia (blokada ośrodka głodu i przyspieszenie tempa przemiany materii) absolutnie nic nie znaczą wobec spustoszenia, jakie sieje w naszym organizmie dym papierosowy Poza zwiększonym ryzykiem choroby nowotworowej i chorób układu krążenia, palenie tytoniu może upośledzać tolerancję glukozy, co sprzyja rozwojowi cukrzycy typu drugiego oraz otyłości brzusznej. Powoduje też kumulację wolnych rodników, a co za tym idzie, przyśpieszenie procesów starzenia, gorszy stan skóry, włosów, paznokci i cellulit.
Nie podlega więc dyskusji, że palenie warto rzucić, a, by na wadze nie pojawiły się dodatkowe kilogramy, wystarczy zadbać o dobrze zbilansowany jadłospis. Ze względu na możliwość spadku tempa przemiany materii można delikatnie obniżyć kaloryczność dziennego menu (kobiety 1600-1700 kcal, mężczyźni ok. 2000 kcal). Poza tym, głównymi zasadami w diecie ponałogowej jest; regularne jedzenie, unikanie podjadania, spożywanie produktów napędzających metabolizm i oczyszczających organizm.
Regularne spożywanie posiłków (od rana co 3 godziny) zapobiega nagłym napadom głodu, kontroluje nasz apetyt, ponieważ powoduje utrzymanie odpowiedniego poziomu cukru w organizmie. Pomoże nam też w walce ze zbędnym i tuczącym podjadaniem. Gdy jednak nie możemy powstrzymać się od dodatkowych przekąsek np. wieczorem, niech będą one zdrowe i niskokaloryczne, Zawsze możemy sobie zaserwować bez limitu kawałki warzyw (ogórka, marchewki czy papryki). To zdrowa alternatywa zaspokajania występującego u palaczy mechanizmu:  rękausta. Gdy warzywa nas nie satysfakcjonują, możemy też czasem sięgnąć po inne przekąski, ale już w ograniczonych ilościach garść orzechów czy suszonych owoców, kawałek gorzkiej czekolady.
W walce z głodem wesprą nas też produkty, które nie zawierają dużych ilości łatwoprzyswajalnych węglowodanów i o niskim indeksie glikemicznym, po których zjedzeniu uczucie sytości będzie się długo utrzymywać. W związku z tym jedzmy zawsze do posiłku warzywa, wybierajmy razowe pieczywo, pełnoziarniste płatki, grube kasze, brązowy ryż i razowe makarony. Zrezygnujmy przed wszystkim ze słodyczy! Cukier w nich zawarty napędza nasz apetyt, a nadmiar tego składnika w organizmie szybko wykorzystywany jest do syntezy trójglicerydów, co oznacza odkładanie się w komórkach tłuszczowych dodatkowego tłuszczyku.
Poza tym komponując codzienne menu nie zapominajmy o produktach bogatych w pełnowartościowe białko, takich jak chude mięso, ryby czy nabiał. Białko to składnik nakręcający metabolizm. Po jego spożyciu następuje okresowy wzrost natężenia przemiany materii i wydatków energetycznych związany z trawieniem i wchłanianiem, wyższy niż po posiłkach bogatych w tłuszcz czy węglowodany.
Po rezygnacji w palenia musimy też oczyścić organizm z toksyn i wolnych rodników. W tym zadaniu pomoże nam picie dużej ilości płynów, szczególnie wody. To ona stanowi środowisko wszystkich procesów życiowych, ułatwia trawienie i oczyszcza organizm. Absolutne niezbędne minimum to 2 litry płynów na dobę. 
Korzystny będzie też jadłospis bogaty w antyoksydanty, które neutralizują działanie wolnych rodników. Ich bogatym źródłem są warzywa (pomidory, brokuły, papryka, sałata, nasiona roślin strączkowych oraz owoce (aronia, czarne i czerwone porzeczki, grejpfruty, jeżyny i winogrona) 
Oczyszcza też i nakręca metabolizm błonnik. Składnik ten przede wszystkim przyspiesza i wspomaga pracę jelit. Poza tym włókno pokarmowe ma właściwości obniżania gęstości energetycznej pożywienia, szczególnie poprzez zmniejszenie wykorzystania tłuszczu przez organizm. Dzięki właściwości wiązania wody, błonnik pęcznieje w żołądku, co powoduje spowolnienie jego opróżniania, a wiec wydłuża uczucie napełnienia. Doskonałym źródłem błonnika są otręby pszenne, ale również płatki owsiane, jęczmienne, kukurydziane, kasza gryczana, ryż brązowy, pieczywo żytnie razowe, nasiona słonecznika i dyni, warzywa i owoce: soja, soczewica, fasola, bób, kalafior, kapusta, buraki, seler, pietruszka, marchew, rzodkiew, brukselka, czarne jagody, porzeczki, gruszki i jabłka.
 
 

Masz pytanie? Wyślij je do nas - eksperci@iwoman.pl . Najpopularniejsze tematy przekażemy naszym ekspertom.
2014-01-23 15:36
Ogólne Komentarze (0)

Komentarze