iWoman.pl iWoman.pl

przejdź do listy blogów przejdź do serwisu

LogowanieRejestracja

W okresie letnio-jesiennym, gdy pogoda za oknem zmienia się z dnia na dzień, często się przeziębiamy i łapiemy różne infekcje, ze względu na spadek odporności organizmu. Mniejsza dawka promieni słonecznych i niższe temperatury powodują też gorsze samopoczucie. Warto więc dobrze zaplanować codzienne menu, by każdy spożywany posiłek  był wartościowy i nie zabrakło w nim składników potrzebnych do właściwej pracy układu immunologicznego. 

Regularność spożywania posiłków najważniejsza!

Zawsze na pierwszym miejscu, wymieniana do znudzenia, ale najważniejsza, rada: posiłki jedzmy jak najbardziej regularnie, najlepiej co 3 godziny (zaczynając od samego rana, 0,5 godziny przebudzeniu), unikając w ten sposób osłabienia organizmu i uczucia silnego głodu.

 
Na jakie składniki i produkty szczególnie zwrócić uwagę jesienią?
 
Wahania temperatur zarówno na dworzu i ogrzewanych pomieszczeniach pracy mogą powodować spadek odporności. By zapewnić właściwe funkcjonowanie układu immunologicznego konieczna jest codzienna, odpowiednia dawka witaminy C. Jej głównym źródłem są oczywiście warzywa i owoce, a szczególnie papryka, brokuł, kapusta, brukselka, owoce cytrusowe, kiwi, porzeczki, jagody. Pamiętajmy o nich zawsze komponując dzienny jadłospis.
Pijmy dużo napojów mlecznych fermentowanych, takich jak jogurty czy kefiry, co najmniej 2 szklanki dziennie! Zawierają dobre bakterie probiotyczne, które zasiedlając przewód pokarmowy, chronią przed tymi złymi chorobotwórczymi. 
Szczególnie w chłodne dni pamiętajmy by nie wychodzić z domu do pracy bez pożywnego śniadania! Ważne jest też spożywanie przynajmniej jednego ciepłego posiłku w ciągu dnia. Ciepłe dania rozluźniają mięśniówkę żołądka, wpływają na uczucie relaksu po jedzeniu, wspomagają procesy trawienia, pobudzają krążenie, przez co wpływają na właściwe ogrzanie organizmu. Jeżeli nie uda nam się zjeść w pracy lunchu na ciepło, zjedzmy gorącą kolację, np. rozgrzewającą, sycącą zupę. Na jesienne chłody szczególnie godne polecenia są zupy z pomidorów, buraków, z dodatkiem czosnku, cebuli i aromatycznych przypraw. W ciągu dnia pijmy zamiast kawy pijmy herbaty z dodatkiem rozgrzewających, korzennych przypraw: goździkami, imbirem, cynamonem. Unikajmy alkoholu, po jego spożyciu efekt rozgrzania jest chwilowy. Alkohol powoduje rozszerzenie naczyń, co przyspiesza wymianę ciepła z otoczeniem i tym samym jego utratę. 
Co poprawi nasz nastrój i uchroni przed powakacyjną depresją? Posiłki o odpowiedniej ilości produktów zbożowych pełnoziarnistych, które są odpowiedzialne za stałe utrzymanie poziomu cukru we krwi, właściwe odżywienie mózgu i zapobiegnie spadkom nastroju. Produkty te to także źródło łagodzącego stres i napięcie magnezu. Nasz układ nerwowy wspiera dodatkowo witamina B1 i B6, których niedobór może doprowadzić nawet do depresji. Na przekąskę jedzmy więc bogate w te witaminy nasiona słonecznika i orzechy. 
Pamiętajmy o codziennej porcji białka - to składnik odpowiedzialny za odbudowę i regenerację komórek nerwowych. Jego niedobór może spowodować zaburzenia w procesach myślenia. Bogate w białko mięso i ser to też źródło tryptofanu, z którego powstaje serotonina (hormon szczęścia). Jesienią nie ograniczajmy za bardzo tłuszczu, spożywajmy  go w postaci tłuszczów roślinnych (oliwa z oliwek, oleje roślinne dodawane do warzyw). Badania wskazują, że dieta bardzo niskotłuszczowa może przyczynić się do rozwoju chorób układu nerwowego np. depresji. 
Nie zapominajmy o aktywności fizycznej! Po ćwiczeniach zastrzyk energii i lepszy humor gwarantowany!!! Zrezygnujmy z samochodu, podróżujmy do pracy i z pracy piechotą (w miarę możliwości), co jakiś czas odejdźmy w ciągu dnia od komputera by się rozruszać .
Jesienią warto też zadbać o zachowanie, uzyskanej w czasie wakacji, atrakcyjnej opalenizny. Pomoże w tym zawarta warzywach (takich jak marchew, czerwona papryka, pomidory, dynia, szpinak, brokuły, brukselka) prowitamina A, czyli beta-karoten (najsilniejszy barwnik z grupy karotenoidów). Pamiętajmy by produkty te jeść zawsze z małym dodatkiem tłuszczu - łyżką oleju czy oliwy z oliwek, co gwarantuje odpowiednie wchłanianie tej witaminy. 
 

Masz pytanie? Wyślij je do nas - eksperci@iwoman.pl . Najpopularniejsze tematy przekażemy naszym ekspertom.
2013-09-12 17:04
Ogólne Komentarze (0)

Komentarze