iWoman.pl iWoman.pl

przejdź do listy blogów przejdź do serwisu

LogowanieRejestracja

Dziś coś praktycznego przepis na zupę, zdrową, niskokaloryczną i rozgrzewającą, idealną na chłodniejsze dni! 

KREM Z CUKINII Z JAJKIEM I PŁATKAMI MIGDAŁÓW :)
Składniki (na 4 porcje):
- 2 cukinie (ok. 700-800g)
- 2 ziemniaki (ok. 150g)
- większa cebula (ok. 130g)
- łyżka oleju rzepakowego
- 1 litr wywaru warzywnego
- 100g serka Bieluch
- przyprawy: szczypta soli, pieprzu, suszona bazylia
- 2 jajka
- 4 łyżki płatków migdałów (40g)
 
Sposób przygotowania:
Cukinię, ziemniaki i cebulę kroimy w większą kostkę i dusimy na patelni na oleju. Po kilku minutach podlewamy małą ilością wody. Gdy woda odparuje, dodajemy przyprawy, całość wrzucamy do garnka i zalewamy wywarem. Gotujemy ok. 15-20 min i miksujemy. Na koniec mieszamy z serkiem. Do każdej porcji - miseczki zupy - dodajemy 1/2 gotowanego jajka i łyżkę płatków migdałów. I gotowe!
 
Porcja zupy: 220-230 kcal.
SMACZNEGO!
 
Po zjedzeniu takiej zupy będziemy nasyceni. Ciepłe dania rozluźniają mięśniówkę żołądka, wpływają na uczucie relaksu po jedzeniu, wspomagają procesy trawienia, pobudzają krążenie. Dodatkowo jedząc duże ilości zup dostarczamy organizmowi więcej płynów, których często przyjmujemy za mało jesienią, bo organizm odczuwa mniejsze pragnienie.
W naszej diecie powinny przede wszystkim znaleźć się zupy z dużą ilością warzyw, czyli gęste od rozdrobnionych warzyw, a nie śmietany czy zasmażki!
 

Masz pytanie? Wyślij je do nas - eksperci@iwoman.pl . Najpopularniejsze tematy przekażemy naszym ekspertom.
2013-09-19 11:59
Ogólne Komentarze (0)

Komentarze